Gent krijgt een Patrice Lumumbaplein of -straat

Binnen de bevoegde commissie van de stad Gent is er een akkoord om in de toekomst een plein of straat te vernoemen naar de eerste premier van Congo Patrice Lumumba. Wanneer dat zal gebeuren, staat nog niet concreet vast.

Het voorstel van gemeenteraadslid Karin Temmerman (SP.A) kon op ruime steun rekenen. Volgens burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) is er geen enkel bezwaar. "De naam lijkt niet op die van een andere straat of een ander plein. En hoewel we bij het geven van nieuwe straatnamen de voorkeur geven aan de naam van een vrouw, kunnen we in het geval van belangrijke historische figuren een uitzondering maken."

Geen termijn

"We zullen in de toekomst dan ook een gepast voorstel aan de gemeenteraad voorleggen", zegt de burgemeester. "Een concrete termijn daarvoor kan ik nog niet geven." De PVDA en Vlaams Belang zeggen dat ze de naamgeving willen steunen, zeker indien de Koning Leopold II-laan zou omgedoopt worden tot Patrice Lumumbalaan.

Als het zover komt, gaat Gent Brussel achterna. Daar is afgelopen zomer een Patrice Lumumbaplein ingehuldigd, aan de rand van de Matongewijk.

Meest gelezen