Video player inladen...

Israël bombardeert Iraanse en Syrische doelwitten nabij Damascus

Het Israëlische leger heeft vannacht een ganse reeks aanvallen uitgevoerd op doelwitten in Syrië. Het ging daarbij om de Syrische luchtafweer, maar ook om Iraanse elitetroepen en inlichtingendiensten.

Volgens Israël was de aanleiding het afvuren van een raket vanuit Syrië naar de door Israël bezette Golanhoogvlakte. Daarop is een populair skioord op de berg Hermon gesloten. Israël bezet de Golan sinds de oorlog van 1967.

Als vergelding zouden Israëlische vliegtuigen en raketten dan een grootscheeps bombardement hebben uitgevoerd in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus. Die ligt niet zo ver van de Golan.

Daarbij zouden opslagplaatsen van munitie, een trainingskamp van Iraanse elite-eenheden evenals geheime diensten en de Libanese sjiitische militie Hezbollah, een site binnen de internationale luchthaven van Damascus en ook Syrische luchtafweerinstallaties gebombardeerd zijn.  

Volgens Syrië werden de meeste raketten onderschept, maar er zouden wel zeker elf doden gevallen zijn. Toch zouden vier Syrische militairen gedood zijn en is een deel van de luchthaven van Damascus beschadigd.

Confrontatie Israël en Iran in de maak?

In mei vorig jaar had Israël al tal van Iraanse doelwitten in Syrië gebombardeerd. Toen werd gezegd dat een groot deel van de "Iraanse infrastructuur in Syrië vernietigd was". Iran steunt het regime van Bashar al-Assad in Syrië met revolutionaire wachters en vrijwilligers en levert ook materiaal zoals raketten.

Israël is vooral beducht dat Iran van de Syrische burgeroorlog gebruikt heeft gemaakt om het regeringsgebied in Syrië uit te bouwen tot een basis vlakbij de bestandslijn met Israël. Hoeveel Iraniërs er in Syrië zijn, is niet duidelijk, maar het deel van Syrië dat door Assad gecontroleerd wordt, grenst wel aan Israël of tenminste aan de Golan.

Het valt nu af te wachten of Iran of Syrië op hun beurt vergeldingsaanvallen op Israël gaan uitvoeren. In dat geval is een escalatie best mogelijk. Bij het vorige treffen was dat niet het geval en mogelijk zal Rusland -dat met zowel Israël, Assad als Iran goede relaties heeft- proberen om de boel te sussen.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen