Kinderrechtencommissaris: "Opsluiting Armeens gezin in gesloten centrum is onaanvaardbaar"

De kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is niet te spreken over de opsluiting van een Armeens gezin in het gesloten gezinscentrum 127 bis in Steenokkerzeel. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Volgens Vanobbergen was er vier en een half jaar lang geen contact tussen het gezin en de dienst vreemdelingenzaken.

Begin deze maand werd een Armeens gezin met twee dochters van 8 en 2 jaar opgepakt in hun appartement in Borgerhout en overgebracht naar een gesloten gezinsunit in Steenokkerzeel. Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen kan dit niet. "Uit het dossier blijkt duidelijk dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) het belang van het kind niet belangrijk vindt", zegt Vanobbergen. "Dit dossier is zeer gebrekkig afgehandeld, zonder rekening te houden met het kind."

Een gezin met kinderen onderbrengen in een gesloten gezinsunit moet de allerlaatste maatregel zijn

Bruno Vanobbergen, kinderrechtencommissaris

In 2009 kwamen de ouders van Armenië naar België. In 2014 werd het gezin een eerste keer opgepakt nadat hun asielprocedure negatief was afgesloten. De familie werd toen overgebracht naar een open terugkeerwoning, waar ze gingen lopen. "4,5 jaar lang heeft het gezin geen contact meer gehad met DVZ", zegt de kinderrechtencommissaris. "Een gezin met kinderen onderbrengen in een gesloten gezinsunit moet de allerlaaste maatregel zijn, wanneer andere niet efficiënt blijken. Er had eerst opnieuw ingezet moeten worden op een terugkeer met begeleiding aan huis. Met de nodige coaching en informatie."

Gezin is nooit ingegaan op de uitnodigen van DVZ 

Dienst Vreemdelingenzaken

Volgens DVZ  zijn alle procedures correct verlopen en bevestigd door de rechtbanken. "Het gezin is  na 2014 meermaals uitgenodigd om te worden gecoacht voor vrijwillige terugkeer, maar is het daar nooit op ingegaan", aldus DVZ.  "Ze hebben in mei 2018 een nieuwe aanvraag tot regularisatie ingediend, voor de rest hebben we nooit iets van hen gehoord."

Meest gelezen