Video player inladen...

Langlaufen kan al in de koude, witte Oostkantons, skiën vanaf woensdag

In het oosten van het land zijn de eerste langlaufpistes open. Vanaf morgen wordt nog meer sneeuw verwacht. Woensdag is een skipiste open in Ovifat, dankzij de inzet van sneeuwkanonnen. Winter is coming.

Het vriest stevig en er hangt sneeuw in de lucht. Ook in eigen land kunt u de ski’s al aanbinden. In de Oostkantons zijn enkele centra voor langlaufen geopend: Herzebösch/Elsenborn (waar het afgelopen nacht -15,8° vroor!), Losheimergraben en Manderfeld/Büllingen.

Er ligt 7 tot 10 centimeter sneeuw en morgen en woensdag wordt nog meer sneeuw verwacht. De stand van zaken in de Oostkantons kunt u hier volgen via het geüpdatete "Schneelagebericht".

Gesubsidieerde sneeuwkanonnen

Voor Alpijns skieën is het nog twee keer slapen. Het bekende centrum in Ovifat gaat woensdagmiddag open. Daar werken ze met sneeuwkanonnen, een primeur voor de Hoge Venen. Bij vriesweer wordt lucht met hoge druk door water geblazen waardoor het water eerst verdampt en daarna bevriest tot ijskristallen. De sneeuw wordt dan tegen 80 km/uur op de piste gespoten. Omdat de techniek veel energie en water vergt en ook veel lawaai maakt, is ze omstreden. 

Kosten nog moeite zijn gespaard om genoeg sneeuw te krijgen. Het Waals Gewest subsidieert driekwart van de investering van 600.000 euro in de sneeuwkanonnen in Ovifat. Volgens de vergunning mogen ze ook niet 's nachts spuiten, wegens de lawaaihinder, maar de burgemeester van Waimes liet een uitzondering toe. Afgelopen nacht is 100 kubieke meter kunstsneeuw per uur gemaakt, laat de uitbater van de skipiste in Ovifat weten.

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

Beluister het interview met Christophe Coppens van de Belgische Skifederatie uit "De wereld vandaag" hier:

ostbelgien.eu

Meest gelezen