"N-VA, Open VLD en CD&V zijn een scheidend koppel van drie waarvan de ex-partners stevig ruziën" 

Het voorbije weekend bleef de zaak rond de fraude met humanitaire visa de gemoederen in de politiek beroeren. Iedereen vraagt meer duidelijkheid, op een andere manier. De relatie tussen de voormalige Vlaamse coalitiepartners in de regering Michel I zit op een dieptepunt. 

"Open VLD en CD&V willen hoorzittingen, om een einde te maken aan de hopeloze discussie die gaande is tussen Francken aan de ene kant, en alle anderen aan de andere kant. Iedereen heeft er de buik van vol", zegt Van de Looverbosch in "De ochtend."

"De vragen waar iedereen mee zit, kunnen perfect in een hoorzitting worden beantwoord. Als je het zware instrument van een parlementaire onderzoekscommissie inroept, is het nog maar de vraag of je dat nog rond krijgt voor de verkiezingen in mei. We weten uit het verleden dat zo'n ingewikkelde structuur vaak de berg is die een muis baart. Als je aanbevelingen wil bespreken, over de procedure van de humanitaire visa, dan kan dat perfect via voorstellen en gesprekken in het parlement."

Iedereen wil duidelijkheid, maar hoe dan ook is de werkwijze van Francken in het verkeerde keelgat geschoten.

"Over één ding is er consensus: iedereen wil het gerecht zijn werk laten doen, om twee dingen uit te klaren. Of er zwaar en onterecht betaald is voor humanitaire visa, en hoe het zit met de politieke verantwoordelijkheid. De eigenzinnige methode die Francken zelf heeft toegepast om humanitaire visa uit te reiken, is bij de andere partijen volledig in het verkeerde keelgat geschoten. En sinds het vertrek van de N-VA uit de federale regering lijken de drie voormalige coalitiepartners aan Vlaamse kant sowieso al een scheidend koppel met drie partijen waarvan de partners stevig ruzie maken over wie het nu naar de vaantjes heeft geholpen."

Dreigt de onbestuurbaarheid?

Los van het gekibbel tussen Open VLD, CD&V en N-VA rijdt de federale regering in lopende zaken de komende maanden sowieso een moeilijk parcours. "Het is een unicum in onze vaderlandse geschiedenis dat een regering continu moet gaan "shoppen", op zoek naar partners om iets te kunnen realiseren. Met als gevolg dat deze regering zich de komende maanden zal voortslepen, van voorstel naar voorstel, om te zien waarover nog een akkoord mogelijk is."

Volgens Van de Looverbosch loert de onbestuurbaarheid nu om de hoek, en is er na de verkiezingen in mei niet meteen beterschap in zicht. "Al kan die fase van onbestuurbaarheid niet eeuwig duren. Je merkt dat de N-VA in de keuze voor zijn lijsttrekkers (Jambon federaal en De Wever Vlaams, red.) absoluut Vlaanderen wil binnenhalen. Wat er ook gebeurt: daar willen ze besturen en het heft in handen nemen."

Ten zuiden van de taalgrens werkt de PS tegelijk toe naar de herovering van de gewest- en gemeenschapsregeringen. "Als er zich op het regionale niveau snel regeringen vormen, op het moment dat er nog geen federale coalitie is, dan dreigt de onbestuurbaarheid. Want het is nog maar de vraag hoe de PS en de N-VA dan een vergelijk zullen vinden. Dat kan leiden tot twee regionale regeringen die op eigen terrein iets proberen te doen. Iemand als Jan Jambon droomt er dan van om het confederalisme als ultieme oplossing op tafel te leggen, ook al is daar aan beide kanten van de taalgrens geen meerderheid voor."

Beluister hier het volledige gesprek met Marc Van de Looverbosch in "De ochtend"

Meest gelezen