Video player inladen...

Huizenprijzen stijgen voor de eerste keer in vijf jaar écht: hoeveel kost een huis in uw provincie?

In 2018 is de prijs van een woonhuis in ons land met 4,7 procent gestegen tot gemiddeld 251.584 euro. De stijging is voor het eerst in 5 jaar sterker dan de inflatie. De huizenprijzen stegen in alle Vlaamse provincies: relatief het sterkst in Antwerpen, het minst in Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit de Notarisbarometer.

Gemiddeld telde de Belg vorig jaar 251.584 euro neer voor een woonhuis. Dat is 4,7 procent meer dan in 2017. Rekening houdend met de inflatie (gemiddeld 2,2 procent in 2018), stegen de woningprijzen in reële termen met 2,5 procent. Volgens de Notarisbarometer is het de eerste keer in vijf jaar tijd dat de huizenprijzen sterker stijgen dan de inflatie.

Bart van Opstal van de federatie van notarissen ziet twee verklaringen voor de forse prijsstijging: "Aan de ene kant lagen de rentevoeten voor woonkredieten erg laag. Dat zet vooral jongere mensen ertoe aan om de stap te zetten op een huis te kopen. Tegelijk merken we dat investeerders actiever geworden zijn omdat ze op zoek zijn naar wat extra rendement of naar een veilige haven."

Het laatste kwartaal van 2018 was het drukste kwartaal op het vlak van vastgoedtransacties voor huizen en appartementen sinds het ontstaan van de notarisbarometer in 2007. Net in de laatste maanden van 2018 kregen de aandelenmarkten klappen.

Verschillen per provincie

De huizenprijzen zijn in alle Vlaamse provincies gestegen. In Antwerpen was de prijsstijging met 5,4 procent het grootst en betaalde de koper gemiddeld 293.227 euro. In Oost-Vlaanderen stegen de huizenprijzen het minst: met 3,2 procent, naar 267.595 euro. Als je naar heel België kijkt, zie je dat alleen in de provincie Luxemburg de huizenprijzen niet gestegen zijn.

Bekijk hieronder de gemiddelde verkoopprijzen van huizen per provincie:

Appartementen onder druk

De prijs voor appartementen bedroeg vorig jaar gemiddeld 220.095 euro, 1, 8 procent meer dan in 2017. Als men rekening houdt met de inflatie zijn die prijzen in reële termen gedaald.

Volgens Bart van Opstal zijn er twee tendensen: "Bij de wat oudere appartementen dalen de prijzen veel meer dan het gemiddelde. Kopers zijn steeds minder bereid om voor bestaande appartementen, die vaak nog renovatiekosten vergen, de initiële vraagprijs te betalen. Maar voor nieuwbouwappartementen worden net hogere prijzen betaald."

Als we naar de gemiddelde prijzen van appartementen kijken per provincie, zien we dat appartementen in West-Vlaanderen het duurst zijn. Maar de gemiddelde verkoopprijs is er vorig jaar wel 1,9 procent gedaald. Dat is de sterkste daling in Vlaanderen. De sterkste stijging van Vlaanderen zien we in Antwerpen: appartementen zijn er 4,5 procent duurder geworden en kosten er gemiddeld 211.254 euro.

Lagere registratierechten geen impact

Sinds 1 juni vorig jaar wordt de aankoop van een woning in Vlaanderen, anders belast. De belasting is niet langer gebaseerd op de hoogte van het kadastraal inkomen,  maar op de aankoopprijs. Kopers betalen in principe 7 procent registratierechten als het om de enige, eigen woning gaat. Er zijn kortingen voor goedkope woningen.

"De hervorming had geen impact op de prijs of het aantal vastgoedtransacties, zegt van Opstal. Over het hele jaar bleef het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen gelijk aan het volume in 2017."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Video player inladen...

Meest gelezen