Video player inladen...

Opnieuw bomalarm in Londonderry: politie laat verdacht voertuig 'gecontroleerd ontploffen'

Twee dagen na de aanslag met een bomauto in het Noord-Ierse Londonderry is er opnieuw alarm in de stad.  Gemaskerde mannen hebben vanmiddag op verschillende plaatsen twee bestelwagens gestolen en achtergelaten.  Met een robot liet de politie één van de auto's 'gecontroleerd' ontploffen.

 Iets over twaalven vielen drie gemaskerde mannen een bestelwagen aan.  Ze dwongen de chauffeur uit te stappen, gooiden volgens de politie nog een voorwerp in de kofferruimte en verlieten de plaats.  Kwart voor drie volgde een tweede 'carjacking' volgens hetzelfde scenario.  Bij die tweede actie zou één van de verdachten gewapend zijn.  De politie bakende de zone rond beide auto's af.  Enkele inwoners in de buurt moesten hun huis verlaten.

 Via een robot werd het eerste voertuig geïnspecteerd.  Er volgde een zogenaamde (door de politie) gecontroleerde explosie.  Enkele minuten later was er in het voertuig nog een andere knal te horen.

Zaterdagavond was er al een bomaanslag met een bestelwagen in Londonderry.  Die auto stond voor een gerechtsgebouw geparkeerd en brandde uit.  Niemand werd gewond. Gisteren werden vier verdachten aangehouden. Vandaag is een vijfde man opgepakt. 

Londonderry, de plaats van 'Bloody Sunday'

Derry, of voluit Londonderry, is een geladen naam in de geschiedenis van de 'Troubles', het geweld tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland,  eind vorige eeuw.  Op 30 januari 1972 schoten Britse soldaten er 26  katholieke ongewapende actievoerders neer.  Er vielen dertien doden.  

Aan het geweld in Noord-Ierland kwam pas in 1998 een einde door het zogenaamde 'Paasakkoord'.  De spanning aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland  verdween. Het feit dat zowel Ierland als Groot-Brittannië lidstaten zijn van de Europese Unie vergemakkelijkte de uitvoering van  het akkoord.

Nu Groot-Brittannië wellicht uit Europa stapt dreigt er opnieuw een zogenaamde 'harde grens' te komen tussen Noord-Ierland (dat niet meer tot de Europese Unie zal behoren) en Ierland.  Vele Britten en Ieren vrezen dat zo'n situatie de vrede in Noord-Ierland zal bedreigen.  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen