Oudste Limburger blaast 108 kaarsjes uit

Hiep, hiep, hoera! De oudste Limburger wordt vandaag 108. Josina De Vries viert samen met de familie in haar serviceflat in Bilzen. Van Radio 2 Limburg krijgt ze een boeket bloemen en een dikke proficiat!

"Ik verjaar toch morgen pas? Of was het vandaag? Dat verklaart misschien al die mensen hier", lacht een jarige Josina. Met 108 jaar is ze de oudste Limburger. "Ik voel me nog heel goed, ik ga nog niet dood!"

Voorbeeld voor buren

Wat haar geheim is om zo oud te worden? Bewegen, bewegen en nog meer bewegen. "Ik ga nog elke dag wandelen, en ik heb een elastiek waar ik elke dag oefeningen mee doe." Ook voor zoon Hans is het een wonder. "Ze blijft ons nog elke dag verbazen", geeft Hans toe. "Ook voor de andere bewoners hier in het zorgcentrum is ze een voorbeeld. De buren komen vaak kijken hoe ze haar oefeningen doet."

(lees verder onder de foto)

Grote familie

Met elk jaar dat erbij komt, blijft de familie van Josina groeien. "Ze heeft 5 kinderen, 16 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen", zegt Hans. "Zij vinden het wonder van onze grootmoe heel interessant."

Josina woont nog op haar eentje in een serviceflat. "Ik doe alles nog alleen", zegt ze. Toch blijven de verpleegkundigen in de buurt. "Ze staan hier binnen de twee minuten wanneer ze op de alarmknop duwt", zegt Hans. "Dat geeft wel wat zekerheid."

Houdbaarheidsdatum

"Ik denk dat je zo oud kan worden als je zelf wil en kan", zegt Hans. "Op een bepaald moment stopt de rikketik en houdt het op. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ze al een beetje over de houdbaarheidsdatum heen is, maar ze krijgt genoeg aandacht van de hele familie."

Meest gelezen