Gwendolyn Rutten: "Mensen­handelaars zijn tot in hart democratie geraakt, Francken moet calimero-hoed niet opzetten"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is bijzonder scherp voor voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), nu blijkt dat er met tussenpersonen is gewerkt om humanitaire visa uit te reiken. "Mensenhandelaars en -smokkelaars zijn tot in het hart van onze democratie geraakt. Daar word ik bijzonder kwaad van." CD&V-voorzitter Wouter Beke vult aan: "Elke dag komen er nieuwe verklaringen van Francken. Hij moet uitleg geven in het parlement."

De discussie rond de humanitaire visa is al een week aan de gang. Ons reportagemagazine "Pano" onthulde vorige week dat sommige Syrische christenen tussenpersonen moesten betalen om een humanitair visum te krijgen. Alle partijen kijken in dezelfde richting, die van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, die verantwoordelijk was voor de bewuste humanitaire visa. Maar volgens hem gaat het hier om "een politieke afrekening". 

"Theo Francken moet begrijpen dat het belangrijk is dat dit tot op het bot wordt uitgespit. Dat heeft niets met zijn ego of zijn partij te maken", zegt Rutten fel in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben vernomen dat mensenhandelaars en -smokkelaars tot in het hart van onze democratie zijn geraakt. Daar word ik bijzonder kwaad van. De Theo Francken die ik ken van vroeger zou daar ook bijzonder kwaad van zijn geworden. Het is niet omdat het hier nu om een partijgenoot gaat dat hij de grote calimero-hoed moet opzetten."

Na partijgenoot en huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block spreekt nu ook Rutten van cliëntelisme. "Als je met tussenpersonen werkt, als je mensen toelaat om lijstjes af te geven en als die lijstjes rechtstreeks leiden tot papieren om in België te verblijven, dan is dat een vip-behandeling en dan is dat cliëntelisme. En dat alles staat haaks op de filosofie die dit land wil volgen."

Het is niet omdat het hier nu om een partijgenoot gaat dat Francken de grote calimero-hoed moet opzetten

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten

"Een humanitair visum is een uitzonderingssituatie", zegt Rutten. "Als je dat wil doen, dan zorg je ervoor dat er voldoende controles zijn en dat je elke schijn van willekeur gaat vermijden. Vandaag lees ik dat er zeven of acht tussenpersonen waren, met wie er geen afspraken waren en van wie niemand weet op welke basis ze gekozen zijn. Ik denk dat we daar allemaal kwaad van moeten worden."

"De afgelopen jaren hebben we een streng maar rechtvaardig asielbeleid gevoerd. Regels zijn regels, voor iedereen. Nu blijkt er plots toch een achterdeur open te staan, waarvoor er dan nog eens vip-ticketjes worden verkocht. Dat kan niet. Dit moet worden onderzocht door het parket, maar het zou ook goed zijn als er tekst en uitleg wordt gegeven in het parlement."

Bekijk hier het gesprek met Gwendolyn Rutten in "De ochtend":

Videospeler inladen...

"Elke dag nieuwe verklaringen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke zit op dezelfde lijn. "We hebben altijd gezegd dat er de mogelijkheid moet zijn om deze kwetsbare mensen naar hier te halen", zegt hij in "De ochtend". "Maar dat moet wel op een correcte manier en niet op een schimmige manier met malafide figuren met wie Francken zich liet omringen."

Elke dag komen er nieuwe verklaringen. Eerst wist hij niets, dan was hij recent op de hoogte en nu is hij al lang op de hoogte.

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Ook volgens Beke moet het gerecht nu zijn werk doen. "Maar wat opvalt is dat er elke dag nieuwe verklaringen komen van Francken. Eerst wist hij niets, dan was hij recent op de hoogte en nu is hij al lang op de hoogte. Eerst was er één persoon, nu gaat het al om een lijstje van tussenpersonen. Ik denk dat het goed zou zijn als hij niet enkel op N-VA-bijeenkomsten of in de media, maar ook in het parlement toelichting zou geven."

Beluister hier het volledige gesprek met Wouter Beke in "De ochtend":

Meest gelezen