Video player inladen...

Senator Kamala Harris wil presidentskandidate zijn voor de Democraten in 2020

In de Verenigde Staten heeft de Democratische senator Kamala Harris zoals verwacht aangekondigd dat ze volgend jaar een gooi wil doen naar het Witte Huis. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste Democratische uitdagers voor huidig president Donald Trump.

Senator Harris deed haar aankondiging in "Good Morning America" op de tv-zender ABC. Ze wil zich opwerpen als de kandidaat voor gerechtigheid, gelijkheid en waardigheid, waarden die volgens haar op de helling staan. Misschien niet geheel toevallig kondigde ze de kandidatuur aan op de 90e verjaardag van de vermoorde zwarte dominee Martin Luther King.

Kamala Harris is 54 en zit voor de Democraten in de Senaat. Ze is aan haar eerste ambtstermijn bezig, maar heeft zich daar al snel laten opmerken door haar kritiek op het beleid van de Republikeinse president Donald Trump. Harris trok ook fors van leer in de Senaatscommissie die zich moest buigen over belangrijke benoemingen van Trump, onder meer die van opperrechter Brett Kavanaugh.

Toch is ze relatief nieuw in de politiek. Voor ze in 2017 verkozen werd tot senator voor Californië, werkte Kamala Harris voor de justitie en was ze onder meer procureur-generaal van haar staat. Het wordt overigens drummen bij de Democraten, want steeds meer leden van die partij voelen zich geroepen om de uitdager te worden van Trump in 2020.

Kamala ("Lotus" in het Sanskrit) Devi Harris is van een erg gemengde afkomst. Haar vader was een zwarte immigrant uit Jamaica, haar moeder kwam uit Chennai in India.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen