Video player inladen...

Sneeuw trok over Vlaanderen: kalme avondspits, morgenvroeg mogelijk wat meer hinder

Vandaag heeft het voor het eerst dit jaar gesneeuwd in ons land. De ochtendspits verliep zonder al te veel problemen en ook de avondspits verliep rustig. Op de luchthaven van Zaventem waren er wel wat vertragingen door de sneeuw.

De eerste sneeuw werd aanvankelijk rond 6 uur vanochtend verwacht, maar pas een uur later vielen de eerste vlokken naar beneden aan de kust. Na West-Vlaanderen in de ochtend kwam de sneeuw ook aan in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel in de loop van de voormiddag. Ook in Limburg is er sneeuw gezien.

In het hele land geldt vandaag code geel op de weg (= mogelijk verkeersmoeilijkheden door de ophoping van verse sneeuw en/of lokale ijzelplekken). 

Alles over de weersvooruitzichten vindt u in onze weerpagina. Benieuwd waar er problemen zijn op de weg? Kijk dan even op onze verkeerspagina

Al 800 ton zout gestrooid

Het Agentschap Wegen en Verkeer is waakzaam. Vannacht reden 316 strooiwagens uit. Die hebben preventief 800 ton zout gestrooid. De strooiwagens bleven vandaag paraat staan om uit te rukken, net als de sneeuwruimers.

"De wegdektemperaturen zijn overal negatief en het is aan het vriezen. Wees voorzichtig", legt woordvoerster Veva Daniels uit.

Kalme avondspits

Op de snelwegen leverde de sneeuw vanavond weinig vertragingen op. Er waren wel wat moeilijkheden op de kleinere wegen door gladheid en vallende sneeuw. De avondspits verliep rustig, maar in Limburg was er wel file. Vannacht gaat het ook nog sneeuwen en dat zou op sommige plaatsen kunnen leiden tot een wat drukkere ochtendspits.

Willy De Jongh
Koen Van den Bossche

Vannacht opnieuw winterse buien

Later vanavond en -nacht trekken vanaf het westen opnieuw winterse buien over het land.

Het gaat opnieuw overal vriezen met minima van -1 tot -8 graden en het is dan overal uitkijken voor vorming van ijsplekken.

Woensdag is het gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt met bij momenten winterse buien, in de Ardennen sneeuwbuien. Een donderslag is daarbij niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen -2 graden op de Hoge Venen en 3 in Vlaanderen. De wind is zwak tot matig uit oost tot noordoost.

Donderdag kan nog een winters buitje vallen in het westen van het land maar op de meeste plaatsen blijft het droog met opklaringen. De maxima schommelen tussen -2 graden in de Ardennen en 4 aan de kust.

Hajo Beeckman: "Het wordt dubbel uitkijken voor de vroege vogels"

Video player inladen...

Bekijk hieronder de reportage in “Het Journaal” over de eerste sneeuw:

Video player inladen...

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" over het pekelen van fietspaden:

Video player inladen...

Bekijk hieronder de reportage in “Het Journaal” over de sneeuwpret in Gent:

Video player inladen...

Meest gelezen