Man die agent neerstak bij Maximiliaanpark krijgt 5 jaar cel

De man die in september vorig jaar een agent neerstak bij het Maximiliaanpark in Brussel, is veroordeeld tot 5 jaar cel. De man is dakloos en was aan het slapen vlakbij het park. Toen de politie hem wakker maakte, trok hij een mes. Een agent raakte lichtgewond. De man moet aan de politie ook een schadevergoeding betalen.

Het was midden september 2018 toen het incident gebeurde. Aan de WTC-toren, vlakbij het Maximiliaanpark in Brussel, trof de politie een slapende man aan. Het ging om een dakloze Belg met Egyptische roots. De agenten maakten de man wakker, maar die reageerde meteen erg fel. "Hij trok een mes en weigerde het te laten vallen, hoewel de agenten dat herhaaldelijk vroegen en gebruik maakten van hun pepperspray", zei Ilse Van de Keere, woordvoerder van de Brusselse politie. De man haalde uit met het mes en raakte een agent van de lokale politie. Hij was lichtgewond aan het hoofd.

Daarop werd de man neergeschoten. "De collega heeft drie keer geschoten. De verdachte werd twee keer geraakt", aldus Van de Keere. De man werd geraakt in zijn borst en in zijn been. Hij was even in levensgevaar maar is nu aan de beterhand.

Het parket vroeg 7 jaar cel voor de man. "Er was duidelijk een intentie om te doden", zei de openbare aanklager. Volgens zijn advocaat had de man niet begrepen dat de politie vroeg om zijn mes te laten vallen, en raakte hij de agent omdat hij verblind was door de pepperspray. Maar die redenering volgde de rechtbank niet. Volgens de rechter was de man gedetermineerd en weigerde hij verschillende keren om zijn mes te laten vallen. De rechtbank veroordeelde de man tot 5 jaar cel. Hij moet ook een schadevergoeding van 2.000 euro betalen aan de gewonde agent, en een symbolisch bedrag van 1 euro aan de Brusselse politie.

Meest gelezen