Video player inladen...

"Globalization 4.0": Wereld Economisch Forum in Davos van start (zonder Trump, May en Macron)

In het Zwitserse bergdorp Davos vindt deze week opnieuw het Wereld Economisch Forum plaats, de jaarlijkse vergadering van de machtigen der aarde. Dit jaar zullen ze het evenwel moeten doen zonder de Britse premier Theresa May, de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Donald Trump. Premier Charles Michel trekt wel naar de Zwitserse Alpen.

Hoog in de Alpen vergaderen toppolitici, CEO's van de grootste bedrijven en beleidsmakers de komende dagen over het wel en wee van de wereld op het Wereld Economisch Forum in Davos in Zwitserland. De jaarlijkse economische top vindt plaats sinds 1971.

Voorstanders noemen het Wereld Economisch Forum een superdenktank waar op hoog niveau ideeën kunnen uitgewisseld worden en vooral contacten gelegd. Critici hebben het over een elitair clubje voor de een procent, een praatbarak voor de ons kent ons.

Een ding staat wel vast. Nergens ter wereld zijn op zo weinig vierkante kilometer zoveel wereldleiders samen te zien. Alhoewel, dit jaar kampt het forum met een aantal afzeggers. De Amerikaanse president Donald Trump blijft thuis, net als de rest van de Amerikaanse delegatie. De "government shutdown" eist hen op. Idem voor de Britse premier May, die haar handen vol heeft met brexit. Gele hesjes houden Macron dan weer in Frankrijk.

3.000 deelnemers aan de economische top

Zijn er dan weer wel te bewonderen: de Duitse kanselier Angela Merkel, de Japanse premier Shinzo Abe of nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro, de 'Trump van de tropen'. Ze krijgen het gezelschap van heel wat andere politici en belangrijke CEO's van het kaliber als Jack Ma, oprichter van de Chinese onlinewinkel Alibaba. Ook beleidsmakers als VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en IMF-topvrouw Christine Lagarde reizen af naar het bergdorpje, net als de bekende Britse bioloog sir David Attenborough, prins William of muzikant/wereldverbeteraar Bono.

In totaal zijn ze met ongeveer 3.000 om in het ondergesneeuwde Davos te discussieren over "hoe een betere versie van globalisering" te bouwen, zoals het officieel klinkt. Thema dit jaar is: "Globalization 4.0" of hoe een "globale architectuur vorm te geven in het tijdperk van de vierde industriële revolutie'. Daarbij wordt ingespeeld op twee trends: globalisering en internationalisering - twee stokpaardjes van Davos - moeten het meer en meer afleggen tegen nationalisme en populisme. En: de digitale revolutie gaat sneller dan snel. Dit allemaal tegen een achtergrond van klimaatuitdagingen die een gemeenschappelijke aanpak vereisen.

Globalisering ligt dus onder vuur en dat hebben ze ook in Davos begrepen. Terwijl heel wat mensen van globalisering hebben geprofiteerd, "moeten we ook aandacht hebben voor de verliezers, zij die achterbleven", gaf Davos-oprichter Klaus Schwab toe bij de toelichting van het thema dit jaar. "We moeten gaan naar een nieuwe aanpak van globalisering, die inclusiever is".

Critici stellen zich vragen bij die late biecht. "Davos heeft niet kunnen voorkomen dat de vruchten van globalisering niet gelijk zijn verdeeld. Globalisering staat onder druk. En in de rijke landen, in bijvoorbeeld de VS of in Groot-Brittannië hebben heel wat mensen ondervonden dat de globalisering hen niets heeft opgeleverd. Integendeel, vroeger hadden ze een goedbetaalde job. Nu niet meer. Werd globalisering vroeger niet in twijfel getrokken, is dat nu wel het geval. En Davos heeft dat fenomeen maar laat doorgehad", zegt MO*-journalist en expert globalisering John Vandaele.

Ook bij de nieuwe aandacht voor de verliezers van de globalisering is er scepsis. "De stem van zij die het niet beter hebben, weegt amper door in Davos. Het forum wil de verliezers niet uit het oog verliezen? Ok, maar die zijn amper aanwezig in Davos en bepalen dus ook niet echt het discours", aldus Vandaele.

Erg representatief is het Wereld Economisch Forum inderdaad niet. Bijna acht op tien van de deelnemers zijn mannen, met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar, en dan nog overwegend afkomstig uit West-Europa en de VS, blijkt uit hun eigen cijfers. En de toegangsprijs voor Davos loopt in de vele duizenden euro's.

In Zwitserland tekent alvast een uitgebreide Belgische delegatie present: ondanks een minderheidsregering in lopende zaken trekt premier Charles Michel net als vorig jaar naar Davos, idem voor de ministers Kris Peeters en Alexander De Croo. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois is er bij, net als de voorbije jaren. Koning Filip en koningin Mathilde nemen eveneens deel aan het forum. Op de deelnemerslijst ook verscheidene Belgische bedrijfsleiders, zoals Proximus-CEO Dominique Leroy of de topman van de Antwerpse haven, Jacques Vandermeiren.

Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck live in "Het Journaal" vanuit Davos:

Video player inladen...

Meest gelezen