Patrick Sison

WhatsApp beperkt berichten doorsturen om fake news te bestrijden

We kunnen vanaf vandaag een bericht via WhatsApp nog maar naar vijf personen doorsturen. De communicatiedienst neemt die maatregel om de verspreiding van fake news tegen te gaan. Deze regel gold al in India. Dat land kende vorig jaar een golf van lynchpartijen nadat geruchten over kinderlokkers via WhatsApp verspreid waren. Tot nu toe konden we een bericht tot twintig keer doorsturen.

In India vonden vorig jaar heel wat lynchpartijen plaats waarbij mensen door een boze menigte in elkaar werden geslagen. De slachtoffers zouden kinderlokkers zijn, maar achteraf bleek dat het veelal om geruchten ging. Die geruchten werden verspreid via WhatsApp en bleken achteraf niet waar - nepnieuws dus.

Regel bestaat al in India

Om de verspreiding van fake news tegen te gaan, voerde WhatsApp zes maanden geleden in India een nieuwe maatregel in. Gebruikers konden een bericht naar maximaal vijf contactpersonen doorsturen in plaats van twintig.  

Een woordvoerder van WhatsApp zei tegen de BBC dat de beperking in India ervoor had gezorgd dat significant minder nepberichten werden doorgestuurd. Die voegde eraan toe dat de focus van WhatsApp ligt op het versturen van berichten naar mensen met wie we een band hebben.

Voert Facebook de strijd tegen fake news op?

Vandaag breidt WhatsApp deze maatregel uit naar de hele wereld. WhatsApp maakte dit bekend tijdens een evenement in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië.  

Om een idee te krijgen van wat deze beperking kan betekenen:  stel dat we een maximale WhatsAppgroep aanmaken - met 256 leden - dan kan je vanaf nu met één bericht 1.280 mensen bereiken. Vroeger kon je met één bericht maar liefst 5.120 mensen bereiken. 

Met deze maatregel willen WhatsApp, en moederbedrijf Facebook, de strijd tegen fake news opvoeren. Facebook kondigde vorige week aan dat het in Europa 5.000 pagina's, die nepnieuws verspreidden, had verwijderd. 

Meest gelezen