BELGA/WAEM

10 jaar geleden drong Kim De Gelder kinderdagverblijf Fabeltjesland binnen: "Ik kom voor inlichtingen"

“Ik kom voor inlichtingen.” Met die list verschaft Kim De Gelder zich precies 10 jaar geleden toegang tot kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-bij-Dendermonde. De 20-jarige man steekt er een kinderverzorgster en twee baby’s dood. België is in shock. 

23 januari 2009: een grijze vrijdag in Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Ouders hebben er ‘s ochtends hun kinderen naar kinderopvang Fabeltjesland gebracht om hen toe te vertrouwen aan de goede zorgen van de “tantekes”, de kinderverzorgsters.

Om 10 uur meldt zich plots een jongeman aan. “Ik kom voor inlichtingen”, zegt hij beleefd. De verzorgster aan wie hij de vraag heeft gesteld, steekt hij neer en hij dringt het kinderdagverblijf binnen. De man heeft zijn gezicht wit geschminkt en zijn haar opvallend rood gekleurd. 

Nadat hij de vrouw heeft neergestoken, probeert een ander “tanteke” de man tegen te houden door hem met een steel te slaan. Maar ze kan niet verhinderen dat de man naar de babyruimte loopt en in het wilde weg de weerloze kindjes begint te steken. “Hij stak gewoon in alles wat hij zag bewegen”, getuigt één van de verzorgsters achteraf.

(Lees verder onder een videoterugblik, 1 jaar na de feiten)

Videospeler inladen...

“Het was één grote puinhoop”, zegt een brandweerman die als één van de eerste hulpverleners ter plaatse was. “Verschillende kindjes lagen her en der verspreid. Het personeel was in paniek. Het was één chaos.”

Van de 18 aanwezige kinderen blijven er slechts 6 ongedeerd. De tol is zwaar: twee jongetjes van amper 9 maand oud en de 54-jarige verzorgster, overleven de steekpartij niet.

Klopjacht

Die chaos is in nog geen halfuur aangericht, want om 10.24 uur verlaat de dader het pand en slaat op de vlucht met zijn fiets. Vijf minuten daarvoor heeft één van de kinderverzorgsters de politie gealarmeerd. De politie komt heel kort nadat de dader gevlucht is aan bij het kinderdagverblijf en begint aan een klopjacht in de omgeving.

Een uur later botst de voortvluchtige dader op een wijkagent, 15 kilometer verderop, in Lebbeke. De agent ruikt onraad wanneer hij een jongeman op zijn fiets ziet voorbijrijden en vraagt hem zijn naam. De fietser geeft geen antwoord en zegt dat hij onderweg is naar het winkelcentrum, maar dat blijkt in de andere richting te liggen. Dat is verdacht.

De wijkagent vermoedt meteen dat de jongeman die hij voor zich heeft, de dader is van de steekpartij en vraagt hem om met de armen tegen de muur te gaan staan en zijn benen te spreiden.

Valse naam

De wijkagent krijgt versterking. De politie fouilleert de verdachte en merkt dat hij onder zijn kledij een kogelwerende vest draagt. In de rugzak die hij bij zich heeft, vinden ze een mes, een kleine bijl en een neppistool. 

Een identiteitskaart heeft de jongeman niet bij zich. Nogmaals gevraagd naar zijn naam, antwoordt de man uiteindelijk dat hij Francis Verbeeck heet en in de Bakkerstraat 101 in Grembergen woont. Een valse naam en een verzonnen adres, zo blijkt. Later blijkt dat de verdachte Kim De Gelder is, een 20-jarige man uit Sinaai, bij Sint-Niklaas.

Bloemen en knuffels

Intussen zijn ouders in paniek toegestroomd bij het kinderdagverblijf. De kinderen die in Fabeltjesland verbleven, worden naar zes verschillende ziekenhuizen gebracht. Twaalf van hen zijn zwaargewond. Ook twee van de zes aanwezige verzorgsters zijn zwaargewond.

(Lees verder onder de foto.)

BELGA/WAEM

Bij het kinderdagverblijf worden in de loop van de dag bloemen en knuffels neergelegd voor de slachtoffers. Internationale media komen naar Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Het drama is wereldnieuws. Zo’n 8.000 mensen nemen enkele dagen later deel aan een stille optocht in Sint-Gillis-bij-Dendermonde.

Nog een moord

Op de avond na de feiten wordt De Gelder voor het eerst aan een verhoor onderworpen. Maar de verdachte geeft geen krimp: hij spreekt niet, beweegt zelfs niet en weigert te eten of te drinken.

Pas vijf weken na de feiten praat De Gelder voor het eerst over zijn betrokkenheid bij de steekpartij in Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Hij bekent ook dat hij enkele dagen voor de steekpartij in Fabeltjesland ook de 72-jarige Elza Van Raemdonck vermoord heeft, in haar huis in Vrasene. Tot dan stonden speurders voor een raadsel in deze zaak en werd haar echtgenoot verdacht.

Proces

Jaak Haentjes, zijn advocaat, krijgt geen hoogte van Kim De Gelder. “Ik heb hem al vaak gezien, maar telkens zie je een andere persoon.” Volgens Haentjens hoort De Gelder niet thuis in een gevangenis, maar in een psychiatrie.

Op het assisenproces, 4 jaar na de feiten, bevindt een volksjury De Gelder echter schuldig aan 4 moorden en 25 moordpogingen. Ze bevinden hem toerekeningsvatbaar en vinden een levenslange gevangenisstraf de enige gepaste strafmaat voor de gruweldaden die hij heeft begaan. Terwijl nabestaanden wenen van geluk, geeft De Gelder geen krimp bij het horen van de uitspraak. Naar zijn motief voor de moorden is het nog altijd gissen.

(Lees verder onder de rechtbanktekening.)

De enige aanwijzing naar zijn beweegredenen schreef De Gelder destijds neer in een warrig briefje aan zijn advocaat. Daarin schreef De Gelder dat hij de moorden pleegde omdat hij wilde bewijzen dat hij het aankon om iemand te vermoorden.

Internering?

Nu, 10 jaar na de feiten, pleit advocaat Jaak Haentjens er opnieuw voor dat zijn cliënt opgenomen moet worden in een psychiatrische instelling in plaats van opgesloten te zitten in een gevangenis. Volgens de advocaat was Kim De Gelder al geestesziek voordat hij de vier moorden pleegde.

In “De afspraak” zei Haentjens afgelopen maandag dat vier experten een voorverslag klaar hebben waarin staat dat De Gelder honderd procent schizofreen is. “Het eindverslag zal eerstdaags beoordeeld worden door de kamer voor bescherming van de maatschappij en ik ga ervan uit dat de kamer het advies van de experten zal volgen." Haentjens verwacht dat de definitieve beslissing over de internering van Kim De Gelder nog enkele maanden zal duren.

Meest gelezen