“Dulle Griet” is weer thuis in Antwerpen

Het beroemde, raadselachtige schilderij “Dulle Griet” van Pieter Bruegel is fris gerestaureerd weer te bewonderen in het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen.

Twee jaar was “Dulle Griet” weg van haar vaste stek in het Museum Mayer van den Bergh. Het paneel werd eerst grondig gerestaureerd in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, waarbij enkele nieuwe aspecten aan het licht kwamen: een blauwe en groene hemel, een helder dieptezicht en details die vroeger onzichtbaar waren. Ook de datering is aangepast: twee jaar later dan eerst was aangenomen. Pieter Bruegel schilderde het in 1563.

"De kleurenpracht komt nu pas echt tot zijn recht," zegt collectiebeheerder Rita Van Dooren, "en de perspectiefwerking zorgt voor een nieuwe beleving."

Na de restauratie was "Dulle Griet" de voorbije maanden een van de blikvangers op de grote Bruegeltentoonstelling in het Kunsthistorisch Museum in Wenen. Nooit eerder zijn zo veel Bruegelwerken bij elkaar te zien geweest. Er kwamen 400.000 bezoekers op af.

Een geschilderde horrorfilm waarop je niet uitgekeken raakt

Museum Mayer van den Bergh

Nu is het beroemde schilderij weer opgehangen in het Museum Mayer van den Bergh, als een van de Vlaamse Topstukken. Het is verwelkomd door de nieuwe schepen van cultuur van Antwerpen, Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Dulle Griet" spreekt tot de verbeelding, omdat niet duidelijk is wie ze is of wat ze betekent. Tot en met in een album van Suske en Wiske dook de bijzondere figuur op.

Wie is "Dulle Griet"?

"Dulle Griet" loopt weg van een brandende stad, beladen met geplunderd goed. Ze loopt ook weg van de hel. Mogelijk gaat het om een omkering van de tegenstelling vrouwelijk-mannelijk. Waar "Dulle Griet" eruitziet als een krijger, houdt een verkwistende mannelijke reus, elders op het schilderij, een pollepel vast. Nog opmerkelijk: Bruegel schreef het woord “dul” (boos) niet op het paneel. Het blijken gewoon lusvormige inscripties te zijn, die mogelijk toevallig zijn aangebracht in de verflaag.  

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Dat wordt uitgebreid herdacht met tentoonstellingen van het Pajottenland over Brussel tot Bokrijk. En wat "Dulle Griet" betreft: schrijver Jeroen Olyslaegers, die aan een roman bezig is die speelt in het 16e-eeuwse Antwerpen, heet haar op 1 maart officieel welkom en ... brengt dan ook een nacht met haar door in het museum.

Beluister hier een gesprek met Rita Van Dooren van het Museum Mayer van den Bergh over de gerestaureerde "Dulle Griet":

Meest gelezen