Video player inladen...

“Lambik Plastiek”: Suske en Wiske ruimen de zee op

In een nieuw album binden Suske en Wiske de strijd aan met de plasticvervuiling van de oceanen. De lancering in maart gaat gepaard met een echte opruimactie van het strand.

Op het strand is een walvis aangespoeld met zwerfafval in de buik. Lambik en professor Barabas zoeken een oplossing voor de plasticsoep in zee. Maar dat is tegen de zin van plasticfabrikante Polly Ettileen. Ze kaapt de uitvinding van Barabas en is van plan om de wereld nog verder te "ver-plastieken". Suske en Wiske proberen haar snode plannen te dwarsbomen.

Ziedaar de korte inhoud van "Lambik Plastiek", het Suske en Wiske-album nummer 347. Bij de strip hoort ook een bijlage met uitleg over de plasticvervuiling in de wereldzeeën en een portret van Boyan Slat, de jonge Nederlander die een installatie bedacht om het plastic te “vangen”, “The ocean cleanup”.  Onlangs kreeg zijn project wel een terugslag, omdat de plasticvanger moest worden hersteld.

Gebruik je winkelzak meerdere keren

"We vonden het belangrijk om rond dit thema iets te doen. Het is een typisch Suske-en-Wiskethema, zonder belerend te zijn. Een positieve boodschap verwerken doen we wel vaker," zegt Peter Van Gucht, die het scenarioteam van Studio Vandersteen leidt.

Wie het nieuwe album leest, kan ook zelf iets doen: "Het is de bedoeling dat je nadenkt over hoe je plastic gebruikt, bijvoorbeeld dat je je plastic zak hergebruikt als je naar de winkel gaat. We kunnen in ons eentje de wereld niet verbeteren, maar het is wel een stapje." 

Video player inladen...

Het nieuwe Suske en Wiske-album “Lambik Plastiek” verschijnt op 13 maart; tegelijk organiseert zeedierentuin Sea Life een grote opruimactie op de stranden van Blankenberge en Scheveningen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Karrewiet":

Video player inladen...

Meest gelezen