Brugge lokte recordaantal toeristen in 2018

Brugge heeft vorig jaar 8,3 miljoen toeristen gelokt. Dat is een nieuw record en een stijging met meer dan een kwart op twee jaar tijd. Dat deed de kassa rinkelen, maar de stad wil het aantal typische toeristenwinkeltjes beperken en de stad leefbaar houden.

Het is echt een stevig record: 8,3 miljoen toeristen bezochten Brugge in 2018. Dat is een stijging met meer dan een kwart, op twee jaar tijd. Het gaat om mensen uit de buurt of van wat verder in het land, die voor een dag naar Brugge komen. Maar ook om buitenlandse toeristen. De meesten zijn Britten. Maar er komen ook veel Spanjaarden en Italianen. Er werden vorig jaar twee en een half miljoen overnachtingen geboekt.

Recordaantal boottochtjes 

Al die toeristen zijn goed voor een enorme omzet natuurlijk: 700 miljoen euro. Een deel van die omzet is voor de musea: zowel die van de stad Brugge als de private musea doen het goed. En de bootjes haalden ook een recordcijfer: ze maakten met 1,25 miljoen toeristen een toertje op de Reien.

Geen Dubrovnik of Barcelona

Toestanden als in Dubrovnik of Barcelona willen de Bruggelingen liever niet. En dus is het nieuwe stadsbestuur op zijn hoede. Het zorgt ervoor dat er niet teveel typische "toeristenwinkeltjes" bijkomen, en het wil de binnenstad leefbaar houden. Om te beginnen komen er veel parkeerplaatsen bij. Want nu zijn veel parkings bijna altijd volzet.

Meest gelezen