Accordeonlegende Marcel Azzola, de begeleider van Brel, overleden

De Franse accordeonist Marcel Azzola, die onder meer Jacques Brel begeleidde, is gisteren overleden. Dat hebben zijn manager Alexandre Lacombe en zijn partner Lina Bossati meegedeeld. "Zijn hart heeft het begeven", zei Bossati. Azzola is 91 geworden. 

Marcel Azzola begeleidde de groten uit het Franse chanson, zoals Yves Montand, Georges Brassens, Édith Piaf, Juliette Gréco en Jacques Brel.

In 1949 speelt hij mee op de opname van "Sous le ciel de paris" van Edith Piaf. Bij het grote publiek raakt hij bekend wanneer Jacques Brel hem in de live-opname van "Vesoul" aanmoedigt met "chauffe, Marcel, chauffe!".

Hij nam ook filmmuziek op, onder meer voor Jacques Tati ("Mon oncle", "Playtime"). 

Azzola heeft ook een verleden als jazzmuzikant. Zo is hij te horen op "Chez Toots", de plaat uit 1998 van mondharmonicaspeler Toots Thielemans. 

Meest gelezen