Getty Images

Ziet u iemand verward rondlopen bij dit vriesweer? "Spreek hem of haar aan. Blijf niet onverschillig"

De Cel Vermiste Personen roept op om alert te zijn voor verdwaalde ouderen en mensen met dementie tijdens deze vrieskou. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Afgelopen weekend was een vrouw van 57 met jongdementie enkele uren vermist. De vrouw stelt het intussen goed. "Het is van cruciaal belang dat we bij dit vriesweer met zijn allen alert zijn voor mensen die in de war zijn", zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

"Hou even halt, spreek de persoon aan en vergewis je van de situatie. Als er al iets niet zou kloppen, kan je daarmee veel leed gaan besparen", legt Remue uit. "Stel dat het jezelf overkomt: dat je een risicopersoon uit je naaste omgeving zou kwijt zijn, zoek zelf een kwartier tot 20 minuten. Vind je hem of haar niet: stop met zoeken en bel het nummer 101, en verwittig de lokale politie. Daarna kan je voortzoeken. Tijd is essentieel in deze." 

Denk dus niét: het zal wel niets zijn

Aanleiding van de oproep was de verdwijning van een vrouw met jongdementie dit weekend. Ze fietste samen met haar partner terug van een etentje en nam aan een rotonde een andere afslag. De politie werd onmiddellijk gecontacteerd en de grote middelen werden ingezet.

Drie uur na haar verdwijning werd een opsporingsbericht verspreid. Dat opsporingsbericht bracht redding want nog geen halfuur later had iemand de vrouw herkend. "Denk dus niet: het zal wel niets zijn. Bij deze vriestemperaturen kan dat het verschil betekenen tussen leven en dood", benadrukt Remue nogmaals.

Meest gelezen