Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Pil doornemen kan geen kwaad volgens nieuwe Britse richtlijn. Wat zeggen Vlaamse gynaecologen?

Een nieuwe, Britse richtlijn zegt dat vrouwen de anticonceptiepil gerust mogen doornemen. Volgens de richtlijn is er geen enkel gezondheidsvoordeel aan een maandelijkse "pilpauze". Waarom komen veel anticonceptiepillen dan nog altijd op de markt in strips van 21 pillen. En is het wel gezond om de menstruatie tegen te houden? We vroegen het aan twee professoren gynaecologie. 

De combinatiepil, of simpelweg: dé pil. Bij vrouwen is het nog altijd het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Drie weken lang slik je dagelijks een pil waarna je één week pauzeert. Tijdens die stopweek breken de maandstonden door. Dat is de routine die veel vrouwen maandelijks doormaken.

Nochtans mag je volgens een nieuwe richtlijn uit het Verenigd Koninkrijk de pil ook gewoon doornemen zonder te stoppen. De bijhorende maandelijkse bloedingen worden daardoor ook tegengehouden. Goed nieuws voor vrouwen die daar last en/of pijn van ondervinden. Maar is het wel gezond?

"We weten al 30 jaar dat de pil doornemen niet ongezond is", zegt professor Steven Weyers, diensthoofd van de Vrouwenkliniek van het UZ Gent. "Veel mensen zien de menstruatie als een soort van reiniging van het lichaam die noodzakelijk is. Dat is een idee dat nog altijd heel erg leeft. Maar de pil wekt enkel een kunstmatige bloeding op. Bij vrouwen die de pil nemen, komt er geen eicel vrij en wordt het baarmoederslijmvlies maar heel minimaal opgebouwd. Er hoeft dus zeker geen maandelijkse bloeding plaats te vinden", vertelt professor Weyers.

Een beter idee is een strip van 21 echte pillen en 7 placebopillen

Johan Verhaeghe, kliniekhoofd gynaecologie UZ Leuven

Waarom komt de pil dan toch nog altijd op de markt met strips van 21 pillen? Professor Weyers: "Het grote voordeel van de stopweek is dat vrouwen er een heel regelmatige cyclus door krijgen. Ze weten op voorhand wanneer ze ongesteld gaan worden. Vrouwen die de pil maanden doornemen, hebben meer kans op spontane bloedingen. Je weet niet op voorhand wanneer dat gaat gebeuren. Hoe snel zo’n spontane bloeding doorbreekt, is ook afhankelijk van vrouw tot vrouw."

Waarom we de stopweek beter toch niet altijd afschaffen?

Waarom zouden vrouwen hun regels dan nog laten doorkomen? Ook Vlaamse gynaecologen zijn het erover eens dat het niet schadelijk is om de menstruatie tijdens pilgebruik over te slaan. Al heeft professor Johan Verhaege, kliniekhoofd van de dienst gynaecologie van het UZ Leuven, toch enkele bedenkingen. 

"Vrouwen die de pilvrije week overslaan, slikken in totaal meer pillen en krijgen dus ook meer hormonen binnen. We weten nog altijd niet goed wat de effecten op lange termijn zijn van die hormonen. Een hormoonvrije week kan ook nuttig zijn voor het lichaam."

Veel mensen zien de menstruatie als een soort van reiniging van het lichaam die noodzakelijk is

Steven Weyers, professor gynaecologie UZ Gent

"Je moet de context kennen waarin die richtlijn er is gekomen", gaat professor Verhaege verder. "In het Verenigd Koninkrijk is de werking van de pil minder goed, omdat er steeds meer obesitas is. Ook de inname wordt er bijvoorbeeld vaker vergeten, zeker door jonge vrouwen. Het is makkelijker om elke dag een pil te slikken dan 21 dagen wel één en dan 7 dagen geen. Met die richtlijn hopen de Britse gynaecologen het stijgende aantal ongeplande zwangerschappen tegen te gaan. Persoonlijk vind ik dat we beter geen algemene richtlijn uitschrijven, maar geval per geval bekijken."

Een goed alternatief volgens professor Verhaege zijn de pillen die een strip met 21 echte pillen bevatten en 7 placebopillen die niet werken. "Op die manier behoud je de routine om elke dag een pil te nemen, en krijgt het lichaam ook wat meer hormonale rust."

De nieuwe richtlijn komt van de Faculty of Sexual en Reproductive Healthcare (FSRH), de Britse organisatie van gynaecologen die advies geeft aan de nationale gezondheidsinstelling van het Verenigd Koninkrijk. De FSRH benadrukt wel dat het doornemen van de pil, zeker als dat langer dan 3 maanden gebeurt, altijd in overleg met een arts moet gebeuren.

Meest gelezen