Drummer Ted McKenna ( o.a. SAHB en Rory Gallagher) overleden na routineoperatie

Edward McKenna (10 maart 1950 - 19 januari 2019) was een Schotse drummer die o.a. speelde bij The Sensational Alex Harvey Band en Rory Gallagher. Tijdens een hernia-operatie kreeg hij een bloeding die niet meer te stelpen was, waarna hij overleed. Hij werd 68.

Na enkele pianolessen en pogingen op een contrabas in zijn jeugd, koos hij uiteindelijk voor de drums. In 1969 kwam hij, ondermeer samen met zijn neef Hugh McKenna, bij Dream Police terecht. Deze groep transformeerde vervolgens in Tear gas, wat op zijn beurt The Sensational Alex Harvey Band werd.

Deze SAHB was in de jaren zeventig relatief succesvol en vooral uniek, met hun mix van glam-, prog- en hardrock, overgoten met een saus slapstick. You-Tubers moeten zeker eens op zoek naar Faith Healer, Next ( naar het Engels vertaalde cover van Jacques Brel's Au Suivant), Delilah ( Tom Jones cover) of Give My Compliments to the Chef.

Toen in 1978 de groep uit elkaar viel, ging hij bij Rory Gallagher drummen. Toen deze gitarist kwam te overlijden, ging Ted McKenna aan de slag als sessiemuzikant. Hij speelde ondermeer met ex-Scorpions gitarist Michael Schenker, maar ook bij het soulduo Womack & Womack en de jazzgitarist John Etheridge.

Vanaf 2011 tot op heden musiceerde hij bij Band of Friends, een groep die de muziek van Rory Gallagher in ere tracht te houden. Deze band staat in februari trouwens nog altijd op de affiche in de Spirit of 66 te Verviers.

Of dat concert alsnog plaatsvindt, is niet bekend. Maar het zal alleszins zonder Ted McKenna zijn. Hij overleed zaterdag aan een niet te stelpen bloeding tijdens een routineuze hernia-operatie. Hij werd 68.

Meest gelezen