Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Europa legt Mastercard boete op van 570 miljoen euro

De Europese Commissie legt de Amerikaanse kredietkaartmaatschappij Mastercard een boete op van 570 miljoen euro. Volgens de Commissie heeft het bedrijf "de kosten voor betalingen per kaart kunstmatig opgetrokken, ten nadele van de consumenten en handelaars in Europa".

Volgens Europa heeft Mastercard de regels overtreden rond misbruik van een dominante positie. Het bedrijf zou handelaars de toegang verhinderd hebben tot goedkopere verwerkingskosten.

De regels van Mastercard hielden in dat het land waarin een handelaar gevestigd is, bepalend is voor de "interchange fee", die de bank van de handelaar moet betalen aan de bank van de kaarthouder. Voor 2015 waren er tussen landen in Europa grote verschillen, waardoor handelaars in landen met hoge kosten verhinderd werden om de diensten te gebruiken in landen met lage kosten.

"Dit heeft geleid tot hogere prijzen voor handelaars en consumenten, tot beperkte grensoverschrijdende concurrentie en tot kunstmatige segmentatie van de eenheidsmarkt", argumenteert Europa.

De Commissie benadrukt wel dat Mastercard de praktijken stopgezet heeft en volledig samengewerkt heeft met Europa. Als gevolg van die samenwerking werd de hoogte van de boete met 10 procent verlaagd.

Meest gelezen