Gent herstelt lekkend dak van Sint-Pietersabdij

De stad Gent maakt 1,2 miljoen euro vrij om het lekkende dak van de Sint-Pietersabdij te herstellen. Voor dat bedrag zal ook een rotte balk worden vervangen. 1,2 miljoen euro is veel geld, maar de stad verdedigt de investering.

Het leien dak van de abdij lekt hier en daar. Er zijn op verschillende plaatsen vochtvlekken vastgesteld. Schepen van cultuur Annelies Storms (SP.A): "We gaan het dak, de goten en het buitenschrijnwerk herstellen. Het gaat om enkele duizenden vierkante meters. Er wordt meteen ook een rotte balk vervangen. Dan mag het niet verbazen dat we aan zo een hoog bedrag zitten."

Timing

De werken starten begin mei en zouden voor de volgende winter klaar moeten zijn. Dan is de abdij meteen goed bestand tegen het slechte weer. De werkzaamheden aan het dak zullen geen invloed hebben op de activiteiten in de abdij. De stad denkt ook op lange termijn. Schepen Storms: "Voorts werken we aan een beheersplan, dat moet uitmonden in een grondige restauratie. Het moet ook de toekomstige rol van de abdij vastleggen. Dank zij dat beheersplan zullen we voor werkzaamheden ook subsidies kunnen aanvragen bij de Vlaamse overheid."

Meest gelezen