AFP or licensors

27 mensen opgepakt in Venezuela na bestorming politiebureau

In Venezuela zijn 27 leden van de nationale garde gearresteerd nadat ze een politiebureau hadden bestormd. Ze gingen er met de wapens vandoor en in een video op sociale media zeiden de leden van de garde dat ze president Nicolas Maduro niet erkennen.

De 27 bestormden een politiebureau waarbij ze wapens zouden hebben gestolen. Ook zou een politieagent een tijdlang zijn gegijzeld.

De oppositie wil Maduro weg en roept op om woensdag massaal op straat te komen. Het zou de eerste grote betoging zijn sinds er in 2017 meer dan 100 doden vielen bij gelijkaardig protest.

AFP or licensors

In Venezuela is een machtstrijd aan de gang tussen Nicolas Maduro en de oppositie onder leiding van Juan Guaido. Die laatste zit intussen het parlement voor. Het parlement heeft de herverkiezing van Maduro ongeldig verklaard, waarop het Hooggerechtshof op zijn beurt de leiding van het parlement onwettig heeft verklaard.

Beslissingen van het parlement worden sinds 2016 systematisch geannuleerd door het hooggerechtshof. Het parlement werd sindsdien praktisch gezien vervangen door een grondwettelijke vergadering die volledig bestaat uit getrouwen van het regime.

Maduro legde op 10 januari de eed af voor het hooggerechtshof, en niet voor het parlement zoals de grondwet dat voorschrijft.

AFP or licensors

Meest gelezen