Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Italië blijft Frankrijk onder vuur nemen: Salvini zet woordenoorlog van Di Maio voort

"Frankrijk doet niets om de toestand in Libië te stabiliseren omdat het oliebelangen heeft die haaks staan op de belangen van Italië". Met die uitspraak zet de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Matteo Salvini de woordenoorlog tegen Frankrijk voort die zijn collega-vicepremier Luigi Di Maio afgelopen weekend had gelanceerd. De relaties tussen Frankrijk en Italië zijn gespannen sinds Salvini (Lega) en Di Maio (Vijfsterrenbeweging) aan de macht zijn in Italië. Nu de Europese parlementsverkiezingen dichterbij komen, wordt het vuur nog wat opgepookt.

Het voorbije weekend hebben opnieuw vele tientallen migranten vruchteloos geprobeerd om vanuit Libië de Middellandse Zee over te steken naar Europa. Zondagavond nog werden meer dan 100 migranten gered in internationale wateren, maar tóch teruggebracht naar Libië, waar ze in een detentiekamp zijn beland. De VN-vluchtelingenorganisatie veroordeelde deze pushback scherp, nadat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eerder al Europa en Italië verantwoordelijk noemde voor deze praktijk.

In de Italiaanse pers schoof minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de radicaal-rechtse Lega de zwartepiet door naar Frankrijk. "Het migrantenprobleem heeft vele oorzaken", zei hij vanochtend.

"Er zijn landen die in Afrika rijkdom onttrekken aan de bevolking en het continent, en een van die landen is Frankrijk", wees Salvini het buurland met de vinger. Volgens Salvini heeft Frankrijk in Libië oliebelangen die haaks staan op de belangen van Italië. "En daarom heeft het er geen belang bij om de toestand daar te stabiliseren."

Ambassadrice op het matje geroepen

Salvini's uitspraken volgen nauwelijks een dag nadat de Italiaanse ambassadrice in Parijs op het matje was geroepen na "onaanvaardbare en onjuiste" uitspraken van Luigi Di Maio, net als Salvini vicepremier, maar dan voor de Vijfsterrenbeweging.

Di Maio, die ook minister van Economische Ontwikkeling is, had Frankrijk ervan beschuldigd "Afrika te verarmen" en de migratiecrisis erger te maken. "Als er vandaag mensen vertrekken, dan is dat omdat bepaalde Europese landen, Frankrijk op kop, nooit gestopt zijn met de kolonisatie van Afrikaanse landen", zei hij. "Als Frankrijk de Afrikaanse kolonies niet had gehad -want we moeten ze zo noemen- zou het pas de vijftiende economie zijn, terwijl het nu bij de top hoort door wat het in Afrika aan het doen is".

Als er vandaag mensen vertrekken, is dat omdat sommige landen nog gestopt zijn met de kolonisatie van Afrika

Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio

Di Maio zei ook dat hij wil dat de Europese Unie sancties oplegt aan landen die volgens hem aan de oorsprong liggen van de migratiecrisis in de Middellandse Zee, door landen in Afrika onderontwikkeld te houden.

Het is niet de eerste keer dat de Italiaanse regering Frankrijk nadrukkelijk met de vinger wijst. Dat gebeurde een eerste keer tijdens de crisis met het reddingsschip Aquarius, dat van Italië niet mocht aanmeren. Toen de Franse president Emmanuel Macron zich scherp uitliet over die beslissing, repliceerde de Italiaanse premier Giuseppe Conte dat "Italië geen hypocriete lessen te leren heeft van een land dat altijd wegkijkt als het om migratie gaat."  

De laatdunkende Italiaanse reacties gaan niet alleen over migratie. Enkele weken geleden betuigden zowel Di Maggio als Salvini openlijk hun steun aan de Franse "gele hesjes", die zich verzetten tegen het beleid van president Macron. 

De Italiaanse overheid vraagt daarnaast ook de uitlevering van 14 Italianen die al jarenlang worden gezocht voor terrorisme en die naar Frankrijk zijn gevlucht. 

Meest gelezen