Kerkje van Pollare krijgt mogelijk extra functies

Het Sint-Christoffelkerkje van Pollare bij Ninove krijgt er in de toekomst misschien enkele extra functies bij. Een studiebureau heeft een eerste reeks ideeën klaar. Maar van een ontwijding is er géén sprake, zegt de pastoor.

In Pollare is er nog één misviering per week. "Maar die wordt goed bijgewoond", zegt pastoor Alexander Vandaele. "Dat is evenwel het enige moment waarop de kerk nog open is en dus iets betekent voor de gemeenschap. En dat vind ik spijtig." Daarom is een studie gemaakt over mogelijke nevenfuncties van de kerk. "Er is géén sprake van een ontwijding of een herbestemming", onderstreept de pastoor. "Wij spreken liever over een nevenbestemming."

Uitkijktoren

De ideeën zijn heel divers. Zo is er een plan om de kerk ook te gebruiken als concertruimte of als zaal voor tentoonstellingen. "Zo kan de jaarlijkse expo van kerststallen zeker doorgaan", zegt pastoor Vandaele. Maar er zijn ook meer gedurfde ideeën. "Er is ook een voorstel om de kerktoren als uitkijkpunt te gebruiken. Je hebt vanuit de toren namelijk een prachtig uitzicht over de landelijke Dendervallei."

pastoor Vandaele

"Camping church"

Pastoor Vandaele voelt ook veel voor het idee van een zogenoemde "camping church". "We zouden één van de vier sacristieën kunnen omvormen voor fietsers of wandelaars, die in de buurt hun tentje willen opslaan om te overnachten. Ze zouden dan hier kunnen komen douchen. Zo moeten ze niet bij de mensen in de buurt gaan bedelen voor het gebruik van een douche of toilet. Maar zover zijn we nog niet. De echte beslissingen zijn pas voor later."

Meest gelezen