Bijna 2.300 kilometer file in Nederland door winterweer: nieuw record voor onze noorderburen

In Nederland stond vanavond bijna 2.300 kilometer file als gevolg van het winterweer. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. Daarmee hebben onze noorderburen een record te pakken.

2.287 kilometer: zoveel file stond rond 17.40 uur vanavond op de wegen in Nederland als gevolg van hevige sneeuwval, zo meldt de ANWB op Twitter. Dat is goed voor een nieuw record voor onze noorderburen. Vooral rond Utrecht, Arnhem, Nijmegen en Eindhoven gaat het traag.

Bij dit indrukwekkende cijfer hoort een belangrijke kanttekening: de ANWB meet files via gps en telt ook kleine wegen mee. Bovendien hanteert het equivalent van Touring en de VAB een definitie waarbij verkeer dat trager dan 50 kilometer per uur op de snelweg rijdt, als file geldt. Correcter is daarom om het record van bijna 2.300 kilometer file te beschouwen als een combinatie van file en sterk vertraagd verkeer.

Ook de Rijkswaterstaat volgt het verkeer in Nederland op en die dienst gebruikt een andere definitie van file die bovendien enkel het verkeer op snelwegen meet. Bij de NOS heeft een woordvoerder het over 500 kilometer "echte" file. Het record van 975 kilometer file uit 1999 komt op die manier niet in de buurt. Toch beleeft Nederland een van de drukste avondspitsen ooit.

12 maart 2013

In ons land staat het filerecord op naam van de ochtendspits van 12 maart 2013 met 1.600 kilometer file. Ook toen ging het om een combinatie van file en sterk vertraagd verkeer, meldt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman.

Vandaag levert de sneeuwval bij ons geen filepiek op. Rond 18 uur vanavond stond ongeveer 200 kilometer file op de Belgische wegen.

Meest gelezen