Video player inladen...

N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam blijft in de cel voor fraude met humanitaire visa

Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam blijft voorlopig aangehouden. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen beslist. Een week geleden werd Kucam opgepakt. Hij zou voor tienduizenden euro's humanitaire visa verkocht hebben aan oosterse christenen. 

Het verhaal kwam vorige week naar buiten: Melikan Kucam, een N-VA-gemeenteraadslid in Mechelen, zou gefraudeerd hebben met humanitaire visa. De 44-jarige Kucam zou de visa verkocht hebben aan oosterse christenen uit Syrië. Ons duidingsmagazine "Pano" sprak met verschillende getuigen in Mechelen die de politicus aanwijzen als de spilfiguur in een visazwendel. Hij zou tussen de 2.500 en 10.000 euro gevraagd hebben pér humanitair visum, terwijl voor zo'n visum normaal alleen administratiekosten worden betaald.

Vorige week dinsdag werd de man daarom opgepakt en donderdag hield de onderzoeksrechter hem aan op verdenking van mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en criminele organisatie. De raadkamer in Antwerpen heeft nu beslist dat Kucam verder aangehouden blijft. 

Zijn advocaat, Frank Coel, had nochtans de vrijlating gevraagd, omdat hij het dossier te mager vindt. "Momenteel wordt er enkel verwezen naar getuigenissen. Meneer Kucam is zelfverzekerd: hij heeft niets gedaan, hij heeft zichzelf niets te verwijten. Hij heeft daarnet ook aan de onderzoeksrechter gezegd dat hij het volle vertrouwen houdt in het onderzoek." Kucam ontkent namelijk dat hij zelf geld heeft ontvangen voor de visa. Coel zal nu met Kucam overleggen of ze in hoger beroep gaan tegen de beslissing.

Meneer Kucam is zelfverzekerd: hij heeft niets gedaan, hij heeft zichzelf niets te verwijten. 

Advocaat Frank Coel

Wat weten we nu over het onderzoek?

Volgens de advocaat is er dus enkel sprake van insinuaties in het dossier en zijn er geen bewijzen. Maar wat weten nu over de loop van het onderzoek? Wat zeker is, is dat het gerecht het onderzoek startte op 21 november 2018. Er waren toen geruchten over de vermoedelijke fraude, maar er zou ook iemand naar de politie in Mechelen zijn gestapt met het verhaal.  Het gerecht voerde daarop onder meer telefoontaps uit en sprak met verschillende getuigen. Zo zou onder meer een vrouw hebben verklaard dat haar ouders betaalden voor een humanitair visum. Die betaling zou gebeurd zijn aan Melikan Kucam, zo verklaarde de vrouw.

Vorige week werd hoofdverdachte Kucam uiteindelijk opgepakt. Die dag waren er ook vier huiszoekingen, bij Kucam thuis, bij zijn ouders, op zijn werk en bij een vzw van de Assyrische gemeenschap. Daarbij werden verschillende zaken in beslag genomen, onder meer gsm's en computers. Die worden nu uitgelezen. Resultaten daarvan zijn nog niet in het dossier terug te vinden. Op dit moment heeft het parket één verdachte geïdentificeerd. Kucam wordt verdacht van mensensmokkel, passieve omkoping, criminele organisatie en afpersing. Er zijn geen aanwijzingen om het onderzoek uit te breiden naar andere personen.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Video player inladen...

Meest gelezen