fotografie peter Hilz (C)

Migratie: ook in Nederland de perfecte splijtzwam voor de regering-Rutte

Moet het voor uitgewezen kinderen eenvoudiger worden om in Nederland te blijven? De 4 partijen die de Nederlandse regering uitmaken, hebben er hun eigen idee over. Het "kinderpardon" doet de emoties hoog oplopen. Bovendien was de sfeer in de Nederlandse regering al sterk opgewarmd over het klimaat. En dan zijn de provinciale verkiezingen nog anderhalve maand ver.  

Tot nu toe deed de Nederlandse regering - 4 partijen, 1 zetel op overschot - het verrassend goed. Er werd wel eens stevig gediscussieerd en niet alle beslissingen getuigden van veel visie en daadkracht. Maar al bij al slaagden de grote VVD (liberalen), de middelgrote partijen CDA (christendemocraten) en D66 (links-liberalen) en de kleine Christen Unie (links met de bijbel) er vrij goed in de gammele boel tezamen te houden.

Met de halftijdse evaluatie voor de deur, de provinciale statenverkiezingen, eind maart, blijkt de sfeer te veranderen. Profileren is nu de boodschap, met een offensieve VVD, een nijdige CDA, een zoekend D66 en een plichtsgetrouwe Christen Unie.

(Lees verder onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Rutte wil op schorremorrie slaan en ergert zich aan de wijnsippende elite

Premier Rutte -  doorgaans sympathiek en beleefd in de omgang - laat zich de laatste weken van zijn hardste kant zien. Net als in Molenbeek werd in sommige Nederlandse stadswijken de overgang van oud naar nieuw verstoord door relschoppers. Dat maakte de premier zo kwaad dat hij losweg op zijn wekelijkse persconferentie zei: "Ik zou ze het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan." Al voegde hij er wel fijntjes aan toe: "maar dat mag natuurlijk niet". Nee, dat mag inderdaad niet, Mark Rutte.

Maar het gros van de centrumrechtse VVD-kant kreeg de boodschap. Zij die twijfelden over "duidelijk rechts" bij Wilders' PVV of Baudets Forum voor Democratie, ook.

Een paar dagen later is de premier te gast in "Buitenhof", het politiek magazine op zondagmiddag op de Nederlandse TV. Een uur lang laat Rutte zijn licht schijnen over de wereld en Nederland, onder meer over de Amerikaanse president Donald Trump. Waarbij hij aangaf giftig te worden van de "Amsterdamse witte wijn sippende elite", die de Amerikaanse president Donald Trump volgens hem geen kans geeft. "Dan denk ik ja, wat heb ik daar nou aan? Maak nou gebruik van zijn aanwezigheid op het speelveld." In het Vlaams vertaald gaat het over de bakfietsvlaming, de bionade bourgeoisie. 

In hetzelfde programma zei Rutte dat we inspanningen voor het klimaat moeten doen "niet omdat de Amsterdamse elite dat wil, maar omdat heel Nederland het wil". Het is duidelijk dat Rutte het traditionele stedelijk en hoogopgeleid kiespubliek van Groen-Links en D66 aan de andere kant plaatst, op een zelden geziene agressieve manier. Rutte is ook de man van "doe normaal", zie je.

Een van de verklaringen: ze hebben een nieuwe trainer bij de VVD en het is  een Belg: Erik Saelens. Dat is de man die ook de N-VA al een tijdje bijstaat. De man van de aanval, met de voeten vooruit als het moet.

(Lees verder onder de foto.)

Klaas Dijkhof

Ook het klimaat warmt op

Ook Klaas Dijkhof, fractieleider voor de VVD in het parlement, heeft goed naar de nieuwe trainer geluisterd. In De Telegraaf, de meest volkse krant van Nederland, haalde hij letterlijk het pas gesloten klimaatakkoord onderuit met een trap naar de coalitiepartners. 

In december werd na lang onderhandelen met zowel politici, mensen uit het werkveld, het middenveld, ... een klimaatakkoord gesloten. Een akkoord dat de gewone burger wat gaat kosten, zo gaat dat nu eenmaal met het klimaat. 

"Het is niet mijn akkoord. Als we gruwelijke mazzel hadden gehad, was er een prachtig plan uit de onderhandelingen gekomen waardoor de effecten voor huishoudens draagbaar zouden zijn en netjes verdeeld. Nou dat is niet zo", klonk het bij Dijkhof. "Bedankt voor het advies en het harde werk, maar de kans dat ik het akkoord letterlijk ga uitvoeren, is nihil." 

De twee "groenste" coalitiepartners binnen de regering, D66 en Christen Unie konden er niet mee lachen. Bovendien deed Dijkhof er nog een schep bovenop: "Als Jesse Klaver (oppositiepartij Groen-Links) op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten (D66) is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja."

En ook de derde coalitiepartner, het CDA, was niet opgezet met het offensief van Dijkhof. "Ziedend", schijnt het gepaste adjectief geweest te zijn. Het is immers aan het CDA, zo vindt het CDA zelf, om het meest klimaatkritisch te zijn. Het is net aan het CDA om de "kosten voor de gewone man" in het oog te houden en zich daarover zorgen te maken. Waar gaat het met Nederland naartoe als de liberalen de gewone man beginnen te verdedigen?

Maar Klaas scoorde als eerste. Zoals de trainer vraagt.

Het kinderpardon als apotheose?

Moeten kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn sowieso in Nederland kunnen blijven? Het is een vraag waar de emoties de voorbije jaren hoog over opliepen. Verschillende van die kinderen werden mediafiguren, er werd emotioneel over gediscussieerd op een manier die alleen Nederlanders en hun media beheersen. Maar de wet is streng en de VVD en CDA wilden van geen aanpassen weten. D66 en Christen Unie slikten het regeerakkoord aanvankelijk door. En ook weer niet.

Want al een hele tijd werken de twee linkse partijen binnen de coalitie aan een voorstel om het kinderpardon toch te versoepelen. Het beeld dat pindakaas etende kinderen die al hun hele leve sinterklaas vieren plots opnieuw naar een land zouden moeten dat ze niet kennen, is een gruwelbeeld voor D66 en CU.

Dit weekend zette het CDA de grote bocht in. Voor hen kan een versoepeling plots wel. De christelijke kant haalde het van de conservatieve kant. En die christelijke kant van de partij wordt opgejaagd vanuit de Bethelkerk in Den Haag, waar sinds een oktober kerkasiel wordt verleend om de dreigende uitzetting van een Armeens gezin tegen te gaan. De Christen Unie steunde de actie van in het begin, het CDA maakt nu onder druk de bocht.

(Lees verder onder de foto.)

De vier coalitiepartijen, bij de voorstelling van het regeerakkoord

Muurvast op weg naar 20 maart

Door de bocht van het CDA staat de VVD plots alleen. Bovendien is er in de kamer een wisselmeerderheid mogelijk om het kinderpardon zonder pardon uit te breiden. Een moeilijke kwestie dus voor de VVD. 

Anderzijds is toegeven op migratie electoraal niet interessant voor de VVD, al is de opinie net iets meer verdeeld over pro en contra als er kinderen bij zijn. Toch heeft de partij besloten op de lijn te blijven. Klaas - alweer - Dijkhof: "Een uitbreiding van het kinderpardon staat niet in het regeerakkoord dus wij doen het niet". Migratieflinkheid haalt het bij de VVD van emotie, is de achterliggende gedachte. Met de provinciale verkiezingen voor de deur heeft het alvast het voordeel van de duidelijkheid.

Of de regering, net als bij ons, echt over een migratiekwestie gaat vallen, is nu moeilijk te voorspellen. Anderzijds wordt het moeilijk met de huidige intensiteit aan aanvallen en draaibewegingen anderhalve maand vol te houden, tot na de provinciale verkiezingen op 20 maart.

 Migratie kan ook in Nederland het gedroomde verkiezingsonderwerp  zijn voor een aantal partijen in het kabinet. Al zijn er oppositiepartijen die aan beide zijden van het politieke spectrum zich makkelijk en nog feller op het migratievraagstuk kunnen toeleggen.

Zo zou de val van het kabinet en een campagne over migratie, een cadeau kunnen zijn voor Wilders en Baudet op rechts en voor Klaver en zijn Groen-Links aan de andere kant.

Misschien houdt dat besef het gammele Haagse huis uiteindelijk toch nog samen. Maar het kraakt. 

Meest gelezen