Videospeler inladen...

"Roma" en "The favourite" zijn favorieten voor de Oscars met 10 nominaties

De Netflixfilm "Roma" van Alfonso Cuarón en het kostuumdrama "The favourite" van Giorgos Lanthimos zijn de favorieten voor de Oscars. Beide films konden 10 nominaties in de wacht slepen voor de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen.

"Roma" en "The favourite" zijn samen met "Black Panther", "BlacKkKlansman", "Bohemian rhapsody", "Green book", "A star is born" en "Vice" genomineerd in de categorie beste film. 

In "Roma" filmt de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón zijn jeugd van zich af. Opvallend is dat de film geproduceerd is door de streamingdienst Netflix en volledig in zwart-wit gedraaid is. "Roma" is opgenomen in Mexico en in het Spaans gesproken. Vandaar dat de film ook kans maakt op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Hoofdrolspeelster Yalitza Aparicio, die de huishoudster speelt van een Mexicaans gezin, maakt kans op de Oscar voor beste actrice. 

De andere grote kanshebber, "The favourite", is een hilarische kostuumfilm over de Britse Queen Anne. De film levert hoofdrolspeelster Olivia Colman een nominatie op voor beste actrice. Rachel Weisz en Emma Stone, die in de film naar de gunst dingen van de koningin, zijn ook rivalen in de Oscarcategorie beste actrice in bijrol. 

Lady Gaga heeft Oscarnominatie beet

De musical "A star is born" met Lady Gaga heeft acht nominaties in de wacht gesleept, waarvoor één voor de Amerikaanse zangeres Lady Gaga als beste actrice. Regisseur, co-scenarist en hoofdrolspeler Bradley Cooper heeft een nominatie binnen als beste acteur.

"Vice", de satirische biopic over voormalig Amerikaans vicepresident Dick Cheney sleept net als "A star is born" acht nominaties in de wacht. Hoofdrolspeler Christian Bale is genomineerd in de categorie beste acteur. Adam McKay maakt zowel kans op de prijs voor beste regisseur als voor beste origineel scenario. 

"Black Panther" en "BlacKkKlansman" doen het ook goed

De actie-sciencefictionfilm "Black Panther" heeft zeven nominaties beet en maakt als eerste superheldenfilm kans op de hoofdprijs van beste film. "Black Panther" is de eerste film gebaseerd op het gelijknamige Marvel-personage. Na 26 dagen in de bioscoop leverde de film al meer dan 1 miljard dollar op, een record.

"BlacKkKlansman", over een zwarte politieagent die undercover gaat bij de racistische groepering Ku Klux Klan, is zes keer genomineerd. Spike Lee kan de prijs voor beste regisseur winnen. Hij schreef ook mee aan het scenario dat genomineerd is in de categorie beste bewerkte scenario.

"Green book", gebaseerd op het levensverhaal van pianist Don Shirley en zijn vriendschap met chauffeur en lijfwacht Tony Lip, en "Bohemian rhapsody", gebaseerd op het levensverhaal van Queen-frontman Freddie Mercury, maken elk kans op 5 prijzen. 

Geen Belgen meer in de running

De twee Belgische kortfilms "May day" en "Icare", die op de shortlist stonden voor beste kortfilm, vallen bij de nominaties uit de boot. Ook de film "Beautiful Boy", de eerste Amerikaanse film van Felix Van Groeningen, maakt geen kans meer. 

De Oscars worden uitgereikt op 24 februari. 

De nominaties in de belangrijkste categorieën

Beste film:

 • Black Panther
 • BlacKkKlansman
 • Bohemian rhapsody
 • The favourite
 • Green book
 • Roma
 • A star is born
 • Vice

Beste regie:

 • Spike Lee (BlacKkKlansman)
 • Pawel Pawlikowski (Cold war)
 • Giorgos Lanthimos (The favourite)
 • Alfonso Cuarón (Roma)
 • Adam McKay (Vice)

Beste actrice:

 • Yalitza Aparicio (Roma)
 • Glenn Close (The wife)
 • Olivia Colman (The favourite)
 • Lady Gaga (A star is born)
 • Melissa McCarthy (Can you ever forgive me?)

Beste acteur:

 • Christian Bale (Vice)
 • Bradley Cooper (A star is born)
 • Willem Dafoe (At eternity's gate)
 • Rami Malek (Bohemian rhapsody)
 • Viggo Mortensen (Green book)

Beste origineel scenario:

 • The favourite
 • First reformed
 • Green book
 • Roma
 • Vice

Beste bewerkte scenario:

 • The ballad of Buster Scruggs
 • BlacKkKlansman
 • Can you ever forgive me?
 • If Beale Street could talk
 • A star is born

Beste animatiefilm:

 • Incredibles 2
 • Isle of dogs
 • Mirai
 • Ralph breaks the internet
 • Spider-Man: into the spider-verse

Beste niet-Engelstalige film:

 • Capernaum (Libanon)
 • Cold war (Polen)
 • Never look away (Duitsland)
 • Roma (Mexico)
 • Shoplifters (Japan)

Klik hier voor alle nominaties of bekijk hieronder alle genomineerden voor de Oscars:

Videospeler inladen...

Meest gelezen