Videospeler inladen...

Verplichte anticonceptie voor drugsverslaafden? "Dat komt aan van: kinderen zoals ik zouden beter niet geboren zijn"

Columniste Samira Atillah, die zelf geboren is in een gezin met drugsverslaafde ouders, is er geen voorstander van dat drugsverslaafde moeders tijdelijk geen kinderen meer zouden mogen krijgen. Ze vindt het voorstel van SP.A-voorzitter John Crombez stigmatiserend. "Bij mij komt dit vrij agressief over. Drugsverslaafden worden gestigmatiseerd en gecriminaliseerd, ik hoop niet bewust. De voorstellen die er nu zijn, mogen wat genuanceerder gebracht worden, want dit is een heel complex verhaal", zegt ze in "De afspraak". 

"Als je zo'n berichten ziet in de media, dat komt heel hard aan", zegt Atillah. "Dat komt aan van: kinderen zoals ik zouden beter niet geboren zijn." Ook haar broers en haar zussen voelen dat zo aan.

Atillah is geboren in een gezin van vijf kinderen met drugsverslaafde ouders. Ze vertelt dat ze geplaatst is in een pleeggezin, maar dat ze wel altijd contact gehad heeft met haar familie. "Het is een heel complex verhaal en uit respect voor mijn familie wil ik niet in detail treden." 

Ik vind dit voorstel te radicaal. Anticonceptie, ja, maar verplichten, dat is voor mij een brug te ver.

Columniste Samira Atillah

"Ik ben voor hulpverlening, maar niet voor criminaliseren of het verplichten van, of mensen in een hokje duwen en zeggen: je bent onbekwaam om bepaalde dingen te doen. Wat mensen heel vaak vergeten, is dat een drugsverslaving maar een deeltje is van iemand zijn leven. Iemand is niet levenslang drugsverslaafd. Maar door deze manier van communiceren, wordt eigenlijk gezegd dat die personen in dat deel van hun leven onbekwaam zijn, niet goed bezig zijn. Die mensen voelen zich op zich al schuldig."

Atillah vindt dat het debat zeker moet worden gevoerd, maar dat de mensen die in die situatie zitten daar zelf moeten over nadenken en het debat aangaan. Zij vindt het belangrijker dat er meer middelen gaan naar het hulpverleningssysteem. "Er schort superveel aan ons hulpverleningssyteem", zegt ze. "Ik vind dit voorstel te radicaal. Anticonceptie, ja, maar verplichten, dat is voor mij een brug te ver."

Schrijnende situaties

N-VA-kamerlid Valerie Van Peel beseft dat dit debat veel emoties kan oproepen. Als OCMW-voorzitter in Kapellen wordt ze vaak met schrijnende situaties geconfronteerd. "Het gaat over gevallen waarbij alle hulpverlening die we vandaag hebben en alle omkadering niet werkt. Je voelt dat je een schakel mist."

"Bijvoorbeeld, een reële case: een vrouw van 25, die tien jaar zwaar verslaafd is aan heroïne en al vier kinderen op de wereld gezet heeft. Die kinderen zijn telkens opnieuw geplaatst. Als ik zo iemand in het OCMW krijg, zonder enig besef en schuldgevoel en weet dat als ik die laat gaan, ze weer binnenkomt met een vijfde zwangerschap. Dan heb ik wel de plicht, vind ik, om te doen wat ik kan als OCMW-voorzitter om dat te vermijden."

"Op dit moment kunnen we bepaalde dingen al wel doen, zoals een zeer sensibiliserend gesprek aangaan over anticonceptie. Soms is dat heel sturend. Je kunt het gebruik van anticonceptie ook in het contract laten opnemen tussen het OCMW en de leeflooncliënt. Maar dat is altijd met toestemming van de cliënt. Ik wil verder gaan dan dat."

Bekijk hier het debat in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen