Verpakkingsbedrijf ontwerpt stevige tent van karton voor daklozen

In Gent heeft het verpakkingsbedrijf DS Smith een plooibare tent van karton ontworpen. Die moet daklozen die op straat slapen beschutting bieden tegen het winterweer.

Binnenkort kunnen daklozen in een kartonnen tent slapen. De tent is gebaseerd op een ontwerp van Xavier Van der Stappen. Hij zette het project "Orig-Ami’s" op poten in Brussel. Voor dat project ontwierp hij een kartonnen tent die daklozen met plakband in elkaar konden zetten. Verpakkingsbedrijf DS Smith nam het originele ontwerp onderhanden en maakte van de ‘doe-het-zelf’-tent een plooibare tent. Hiervoor werkten ze samen met studenten industrieel ontwerp van de UGent.

Plaats voor een rolstoel en een hond

“In de tent is plaats voor één persoon en een hond”, vertelt Olivia Van Hauwermeiren van DS Smith. “We ontdekten dat vele daklozen een hond hebben en die moeten ook ergens terecht. Verder kunnen ook mensen met een beperking de tent gebruiken. Er is ruimte voor een rolstoel.  De tent heeft deurtjes langs beide kanten. Zo kan het verlucht worden. De tent wordt in elkaar gezet met touwtjes. Die kan je maken van een plastic zak. De dak -en thuislozen hebben dus niets van materiaal nodig.”

Waarom karton?

Het bedrijf koos voor karton omdat dat veiliger is voor de daklozen. Normale tenten zijn gemaakt uit nylon, maar nylon vat snel vuur. “Als er bijvoorbeeld een peuk gegooid wordt op de kartonnen tent, schiet die niet meteen in brand.”

Volgende week start de productie van de tent. De tenten worden daarna meteen ingezet in Brussel, Luik, Charleroi en Namen. “Van zodra we verenigingen vinden in Vlaanderen die de tent kunnen bedelen, is de tent ook hier verkrijgbaar.”

Meest gelezen