Strijd tegen winkeldieven: Lidl start proefproject in Limburg

Supermarktketen Lidl is in Limburg gestart met een proefproject. Een antidiefstalsysteem moet ertoe leiden dat een dief met een volle winkelkar via de ingang niet meer naar buiten kan rijden. Door een magneetsysteem kan een winkelkar op afstand geblokkeerd worden.

Het gebeurt regelmatig dat een dief met een gevulde winkelkar de winkel via de ingang verlaat. Daarom is supermarktketen Lidl in Limburg met een proefproject gestart om diefstal tegen te gaan. De manier waarop is opvallend: de winkelkar kan vanop afstand gestopt worden.

“Het systeem werkt met een magnetisch veld,” zegt Isabelle Colbrandt van supermarktketen Lidl. “Dat zorgt ervoor dat als de winkelkar naar buiten rijdt tegen de rijrichting in, dat hij wordt tegengehouden.”

Test in Limburg

Lidl past het systeem voor het eerst toe in Limburg “Dat is toeval, Limburg zit zeker niet met een diefstalprobleem,” stelt Colbrandt gerust. De supermarktketen is met het proefproject gestart in een filiaal in Hasselt en zal daarna bekijken of ze het systeem ook zal toepassen in andere winkels.

Bestaand systeem

Heel wat supermarktketens, waaronder ook Lidl, gebruiken het systeem al om winkelkarren op de parking te houden. “Een beveiligingslijn rondom de parking zorgt ervoor dat je niet verder kunt rijden met een winkelkar,” zegt Colbrandt. “Niet zo zeer om diefstal van winkelkarren tegen te gaan, maar ook om overlast in de buurt te stoppen. Vaak vinden we winkelkarren terug buiten de parking. Dat systeem loont.”

Meest gelezen