Brandweer komt ter plaatse om vastgevroren eend te bevrijden in Vilvoorde

In het Hanssenspark in Vilvoorde heeft de brandweer een eend bevrijd die was vastgevroren in de vijver. Het diertje is fel verzwakt en zal enkele dagen op krachten komen in een opvangcentrum.

De eend zat al een poosje vastgevroren. "Wij kunnen met onze vangstokken tot 15 meter ver gaan, maar wij kwamen in feite anderhalve meter te kort", zegt Patrick Kix van Wildlife Intervention Team vzw. "En dan hebben wij beroep gedaan op de brandweer in de hoop dat zij een bootje hadden. We hebben zelf een zodiac, maar dat is een gummibootje en te riskant door alle takken die door het ijs staken."

Thermisch pak

Uiteindelijk is de brandweer gekomen. Eén van de brandweerlui is met een thermisch pak het water ingegaan. "Wij hebben dan de vangnetten meegegeven, en die man is dan tot 20 meter ver het water in gegaan."

Duidelijk verzwakt

De eend werd naar de kant gebracht en zal nu een paar dagen op krachten komen in het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen. “Ze moet nu deftig recupereren want ze is duidelijk verzwakt”, zegt Marc Van De Voorde van het VOC. “Een gezond dier zal zoiets niet voor hebben. Die poetsen zich grondig en de olie op hun pennen zorgt ervoor dat ze niet vastvriezen. Deze eend was besmeurd met modder en dat vriest uiteindelijk vast.”

Meest gelezen