Veertien doden bij brand op twee vrachtschepen in Straat van Kertsj

Bij een brand op twee vrachtschepen voor de Straat van Kertsj, voor het schiereiland Krim, zijn veertien mensen om het leven gekomen. Dat melden de Russische autoriteiten.

"Er zijn elf lichamen. Drie andere mensen zijn voor de ogen van reddingswerkers in het water verdwenen", aldus de woordvoerder van de scheepvaartadministratie. De drie zijn officieel vermist, maar zijn waarschijnlijk overleden. Eerder was sprake van tien doden en veertien gewonden.

De brand ontstond toen een van de schepen brandstof overlaadde op het andere schip. Een deel van de bemanning is overboord gesprongen. Beide schepen voeren onder de vlag van Tanzania. De bemanning was afkomstig uit Turkije en India. Op het ene schip zaten veertien mensen, op het andere zeventien.

Het ongeval gebeurde voor de zuidkust van het schiereiland Krim, aan het begin van de Straat van Kertsj, de zeestraat die de Zwarte Zee verbindt met de Zee van Azov. In 2014 werd het Oekraïense schiereiland na een referendum door Rusland aangehecht. Daarom is de situatie in dat deel van de Zwarte Zee gespannen. Russische grensbewakers hadden er in november drie Oekraïense marineschepen onder vuur genomen en de bemanning wegens het schenden van de grenzen gevangen genomen.

Voor de Straat van Kertsj moeten schepen vaak wekenlang wachten op de doorvaart naar de Zee van Azov. Oekraïne klaagt dat schepen die naar Oekraïense havens willen varen door de Russische autoriteiten worden gekoeioneerd.

Meest gelezen