Video player inladen...

Vernietigende audit over "algemeen wanbeheer" bij Molenbeekse huisvestingsmaatschappij

De openbare vastgoedmaatschappij van de Brusselse gemeente Molenbeek ligt zwaar onder vuur na een bijzonder kritische audit. De Brusselse minister van Wonen Céline Fremault (CDH) ziet in het rapport een bewijs van "een algemeen wanbeheer" en wil de maatschappij onder curatele plaatsen. De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij heeft intussen al het parket ingeschakeld. 

Minister Fremault bestelde vorig jaar een doorlichting van de Molenbeekse huisvestingsmaatschappij "Le Logement Molenbeekois", nadat ze klachten had gekregen over de werking van de maatschappij. De Franstalige kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique publiceerden gisteren een voorlopig rapport van het onderzoek. En dat rapport is weinig flatterend voor Le Logement Molenbeekois.

Er is sprake van "extreem ernstige tekortkomingen". Zo kan voor heel wat facturen geen overeenkomstige bestelbon worden gevonden, een leverancier werd aangewezen zonder openbare aanbesteding en de achterstallige huurinkomsten lopen op tot ruim 2 miljoen euro. Ook zijn er kennelijk problemen bij de verloning van het personeel. Bevoegd minister Fremault spreekt over "overweldigende vaststellingen" en zegt het vertrouwen in de organen van Le Logement Molenbeekois op.

Fremault heeft aan de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), die toezicht houdt op de openbare vastgoedmaatschappijen in Brussel, gevraagd om het beheer van Le Logement Molenbeekois over te nemen en om naar het gerecht te stappen. BGHM heeft intussen het dossier overgemaakt aan het parket, maandag komt er een bijzondere raad van bestuur om te beslissen of de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij effectief het beheer van de Molenbeekse huisvestingsmaatschappij gaat overnemen. 

Ratten en vocht

Le Logement Molenbeekbois is de op twee na grootste openbare vastgoedmaatschappij van het Brussels Gewest en beheert ruim 3.300 sociale woningen. In de raad van bestuur zitten vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen. Voormalig burgemeester en huidig schepen Françoise Schepmans (MR) zegt dat ze niet op de hoogte was van de diepgaande problemen, ook niet via haar partijgenoot en voorzitter van Le Logement Molenbeekois Vincent Eylenbosch. "Hij heeft me nooit signalen gegeven. Ik heb hem wel gevraagd om de werking te moderniseren. Alles duurde te lang en de informatica stond niet op punt. Het was een algemene opmerking, want de huurders klaagden dit aan", vertelt Schepmans.

Brussels N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter vraagt dat een parlementaire onderzoekscommissie verder onderzoek doet naar de toestand bij Le Logement Molenbeekois. In het algemeen pleit Van Achter er voor om de 16 verschillende Brusselse openbare vastgoedmaatschappijen te fusioneren, om mogelijke knelpunten beter aan te pakken.

In elk geval zijn het de huurders van de sociale woningen die wantoestanden aan den lijve ondervinden. Een ploeg van het RTBF-journaal trok naar een van de gebouwen die in het beheer van Le Logement Molenbeekois zitten. Inwoners klagen er onder meer over vochtproblemen en ongedierte.

Bekijk hieronder de reportage van het RTBF-journaal:    

Video player inladen...

Meest gelezen