Video player inladen...

Rudi Vranckx over Jemen: "Hier wordt oorlog gevoerd met honger"

In Jemen wordt de humanitaire crisis in stand gehouden uit politieke overwegingen. "Er wordt oorlog gevoerd met honger", vertelt Rudi Vranckx in "Het Journaal".

"Drie dagen lang hebben we moeten reizen om tot in de regio van de hongersnood te raken. Dat gebied beslaat twee provincies aan de grens met Saudi-Arabië. 40 procent van de mensen staat er aan de rand van de hongersnood."

"Het is geen toeval dat net daar de honger heerst. De oorzaken zijn immers puur politiek. Het zijn de provincies die het dichtst bij Saudi-Arabië liggen, maar het is ook het hartland van de Houthi-rebellen waar Saudi-Arabië tegen strijdt. Op de weg daarnaartoe was alle infrustructuur en élke brug gebombardeerd. "

"Men probeert het land compleet te ontwrichten. De boeren worden verdreven. Miljoenen ontheemden leven er in de wildernis. We hebben ze aangetroffen in kampen waar ze ternauwernood overleven. Ze eten er bladeren en raken niet tot in de belangrijkste gezondheidscentra."

Deze oorlog is een door mensen gemaakte oorlog

Hongeroorlog

"Je kan oorlog voeren met bommen, maar ook met hongersnood als wapen. Dat maakt het ook zo tragisch. We hebben gesproken met de baas van het voedselagentschap van de VN, Stephen Anderson. Hij noemde een hallucinant cijfer. Er ligt genoeg voedsel in Hodeida om 3,7 miljoen mensen een maand lang te voeden, maar door de oorlog geraakt de VN er gewoon niet meer bij. En dat terwijl de mensen die er nood aan hebben, op een uurtje rijden van die opslagplaats wonen."

"En daar houdt het niet bij op. Men probeert het de mensen systematisch onmogelijk te maken om zichzelf te behelpen. Vergeet niet dat er nog steeds 10.000 mensen per week cholera krijgen doordat de waterputten vernietigd zijn."

Vergeten

"Voor ons, journalisten, is de grote schok gekomen door de foto’s van extreem uitgehonderde kinderen die ons bereikten. In alle eerlijkheid: toen hebben we ons gerealiseerd dat we ons de voorbije jaren geconcentreerd hebben op de strijd tegen IS en de vluchtelingenstroom, en dat we daardoor Jemen wat uit het oog verloren zijn."

"Het is een vergeten conflict. En om het cynisch te zeggen: wij, in Europa, hebben er geen belang bij. Er komen geen vluchtelingen tot bij ons. Bovendien is het een bijzonder ingewikkeld probleem waarbij veel regionale machten verwikkeld te zijn. Ook Saudi-Arabië, onze bondgenoot."

Respecteer het oorlogsrecht

"Je kan deze oorlog niet zomaar beëindigen. Maar de bombarderende partijen, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, zijn onze bondgenoten. We kunnen hen vragen om het oorlogsrecht te respecteren en alleen militaire doelen te bombarderen."

"We kunnen hen vragen om honger niet langer als een wapen te hanteren. Dan woedt er nog steeds een vreselijke oorlog, maar dan zullen die honderdduizenden kinderen tenminste niet meer als gijzelaar gebruikt worden."

Bekijk hieronder het gesprek met Rudi Vranckx in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen