Filmman Ward over Oscarnominaties: "Blij met grote oogst "Black Panther", jammer van "Beautiful boy""

Op 24 februari worden de Oscars uitgereikt. De kanshebbers op de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen zijn vandaag bekendgemaakt. Wie kan gaan dromen van een Oscar en wie heeft nu al verloren? 

Video player inladen...

Dit jaar zijn er 10 nominaties voor twee films, "Roma" en "The favourite". Daarmee zijn zij de frontrunners voor de 91e Oscaruitreiking op 24 februari. Een aantal andere films heeft ook nog veel nominaties in de wacht gesleept. Dan heb ik het vooral over de 8 stuks voor "A star is born", de musical met Lady Gaga, en "Vice", een film over de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten Dick Cheney.

Lees hier welke films nog nominaties haalden.

Video player inladen...

De film "Roma" van Alfonso Cuarón mag voor mij de Oscar winnen voor beste film. De film is bijzonder, omdat hij werd geproduceerd door Netflix. De meeste mensen hebben die film dus thuis gezien en niet op het grote witte doek. Netflix heeft heel veel geld geïnvesteerd in de Oscarcampagne om stemmen los te peuteren voor "Roma". Er is nog een tweede Netflixfilm die 3 nominaties binnenhaalt: "The ballad of Buster Scruggs" van de gebroeders Coen. 

Video player inladen...

Ik ben best wel blij met de grote oogst voor "Black Panther". Die film kreeg 7 nominaties, waaronder ook die voor beste film. Het is fijn dat ook dit hele commerciële genre mag meespelen in die Oscarrace, want daar worden toch vaak hele serieuze drama's beloond. "Black Panther" is de beste Marvelfilm die tot nog toe is uitgekomen. Ik vind het ook heel fijn dat de Poolse film "Cold war" 3 nominaties in de wacht heeft gesleept. Niet alleen in de categorie beste niet-Engelstalige film, maar ook voor Pawel Pawlikowski als beste regisseur.

Waarom "Bohemian rhapsody" werd genomineerd als beste film is mij een beetje een raadsel. Na de vele terechte kritiek kunnen we niet zeggen dat dit een van de beste titels was van 2018. Het is wel goed dat de fantastische hoofdrolspeler Rami Malek, zo goed op dreef als Freddie Mercury, genomineerd is geraakt in de categorie beste acteur.

Video player inladen...

Het zag er de voorbije maanden best wel goed uit wat de Belgische cinema betreft in de Oscarrace. Er was hoop voor "Girl", maar we wisten al langer dat die de shortlist niet had gehaald voor beste niet-Engelstalige film. Er stonden wel nog twee Belgische kortfilms op de shortlist voor beste kortfilm, maar vandaag is gebleken dat die geen nominatie hebben gekregen.

Het is erg jammer dat "Beautiful boy", het Hollywooddebuut van de Belgische regisseur Felix Van Groeningen, nergens genomineerd is geraakt. Zelfs de Canadese acteur Timothée Chalamet, die zo goed op dreef is in de film, kreeg geen nominatie. Dat hadden nochtans alle bookmakers voorspeld. 

Meest gelezen