Videospeler inladen...

Werkgevers: "Onbegrijpelijk" dat vakbonden op loonwet schieten

De werkgeversorganisaties betreuren de beslissing van de vakbonden om het loonoverleg op te zeggen. De werkgevers begrijpen niet dat de bonden de nieuwe loonwet onder vuur nemen. "Het loonakkoord van vorig jaar was ook op die wet gebaseerd", luidt het.

De drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben beslist om morgen niet meer verder te onderhandelen over een nieuw Interprofessioneel Akkoord (IPA), een tweejaarlijks akkoord dat bepaalt hoeveel de lonen de komende twee jaar mogen stijgen. Volgens de bonden is de loonmarge van 0,8 procent - berekend door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven - te klein. Ze nemen daarbij de nieuwe loonwet van de regering-Michel I uit 2016 onder vuur. Een keurslijf waarin niet te onderhandelen valt, luidt hun kritiek.

"Onbegrijpelijk", vinden de werkgeversorganisaties. "Het vorige IPA 2017-2018 was reeds op de nieuwe wet gebaseerd. Toen was het wettelijke kader aanvaardbaar, vandaag niet meer", reageren het VBO, Unizo, de Boerenbond en de Franstalige werkgeversorganisatie UCM in een gezamenlijk persbericht.

"De werkgevers hebben altijd constructief naar oplossingen gezocht om de competitiviteit van de ondernemingen en de koopkracht van de werknemers met elkaar te verzoenen. Wat er nu gebeurt, dreigt het economische bestel van het land te ondermijnen, wat niet in het belang is van de ondernemingen, noch van de werknemers."

De werkgeversorganisaties blijven naar eigen zeggen "bereid om naar oplossingen te zoeken, maar niet ten koste van de concurrentiekracht van onze bedrijven". Want dat zou jobverlies betekenen, argumenteren ze. "Als de vakbonden een signaal geven dat ze opnieuw rond de tafel willen komen, zijn de werkgevers daartoe bereid."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen