AFP or licensors

"Leger en politie in Zimbabwe martelen systematisch betogers"

"Ons rapport toont aan dat het nationale leger van Zimbabwe en de politie systematisch folteringen hebben uitgevoerd in regio's waar er betogingen hebben plaatsgevonden", dat heeft de Zimbabwaanse mensenrechtencommissie (ZHRC) bekendgemaakt. De commissie keurt de praktijken van het leger en de politie zeer sterk af. Meer dan een week geleden zijn er protesten in het land uitgebroken tegen het verdubbelen van de benzineprijzen. Het leger en de politie treden hard op, er zijn al verschillende doden gevallen bij de betogingen. 

"De foltering bestaat uit het slaan van mannen met stokken op de rug terwijl ze op de grond liggen, door ze op de voetzolen te slaan of ze met blote handen af te ranselen", staat verder in het rapport te lezen. Het rapport van ZHRC deed onderzoek naar de betogingen tussen 14 en 16 januari in de regio van de hoofdstad Harare en Bulawayo, de tweede grootste stad van het land. 

De foltering bestaat uit het slaan van mannen met stokken op de rug terwijl ze op de grond liggen, of ze met blote handen af te ranselen

Volgens de commissie zou het leger ’s nachts naar de huizen gaan in de regio's waar de betogingen plaatsvonden. "Alle mannen, sommigen slechts 11 jaar oud, werden uit de huizen gesleept. En moesten buiten op de grond gaan liggen waar ze dan werden toegetakeld. Ook werden deuren en ramen ingeslagen en telefoontoestellen ontvreemd door het leger.

 In het rapport staat bovendien dat er minstens acht doden gevallen zijn door het gebruik van kogels door politie en leger. Andere organisaties geven aan dat er minstens 12 doden zijn gevallen bij de protesten.  

(Lees voort onder de foto's.)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De commissie veroordeelt het "buitensporige geweld". Dat er met scherp wordt geschoten op de betogers wordt ten zeerste afgekeurd en gezien als een schending van de mensenrechten, schrijft de commissie nog. 

Middelen als rubberen kogels en traangas hadden ingezet kunnen worden in plaats van kogels die onnodig mensenlevens kosten

"Middelen als rubberen kogels en traangas hadden ingezet kunnen worden om de mensenmassa uit elkaar te drijven, in plaats van kogels die onnodig mensenlevens kosten", klonk het nog. De Commissie keurt ook de willekeur van het politie en het leger af. Mensen worden opgepakt, zonder degelijk onderzoek en zonder na te gaan of ze effectief bij de betogingen betrokken waren.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

"Beetje krachtdadigheid nodig"

"Als de situatie uit de hand loopt, is er een beetje krachtdadigheid nodig”, dat heeft een woordvoerder van de regering aan BBC laten weten. Ook websites als Facebook, Twitter en WhatsApp werden na de betogingen moeilijk toegankelijk gemaakt voor Zimbabwanen.

President Emmerson Mnangagwa heeft intussen gereageerd en laat weten dat geweld tegen burgers niet wordt getolereerd. Hij heeft eerder deze week zijn reis naar Europa afgebroken door de onrusten, waar hij op het Wereld Economisch forum in Davos werd verwacht. Terug thuis trok de president naar Twitter.

(Lees voort onder de tweets.)

Hij schreef dat het verhogen van de benzineprijs een maatregel was om de brandstofvoorraad van het land te stabiliseren. Hij veroordeelde het geweld van de betogers, maar scheef ook dat het geweld van de veiligheidsdiensten onacceptabel was en onderzocht zal worden. Hij riep ook alle leiders op, zowel politieke als geestelijke, om samen te komen en een dialoog te starten om de economie aan te pakken. 

(Lees voort onder de tweets.)

De regering beschuldigt de belangrijkste oppositiepartij MDC (Beweging voor een Democratische Verandering) van het aanzetten van de protesten voor politieke doeleinden. De MDC-beweging ontkent dit en meldt dat er vijf van hun parlementsleden opgepakt en opgesloten zitten. 

(Lees voort onder de foto.)

President Zimbabwe Emmerson Mnangagwa
AFP or licensors

Duurste benzineprijs ter wereld

Eerder deze maand kondigde de 76-jarige president een sterke verhoging van de benzineprijs aan, door de aanhoudende economische malaise in het land. Hierdoor is de benzine in Zimbabwe de duurste ter wereld geworden volgens GlobalPetrolPrices.com. 

Het leven is voor veel Zimbabwanen veel te kostelijk geworden, door het optrekken van de benzineprijs steeg ook de prijs van levensmiddelen zoals rijst en suiker. "Sommige mensen kunnen nu zelfs geen busticket meer betalen", hoor je in de straten. Als reactie braken er hevige protesten uit in het land. 

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Bij de betogingen vielen een tiental doden en werden honderden mensen opgepakt. De VN heeft het gedrag van de regering-Mnangagwa veroordeeld. En wil dat de regering stopt met het arresteren en intimideren van de betogers.

Mnangagwa kwam veertien maanden geleden aan de macht met behulp van het leger. Hij zette zijn voorganger president Robert Mugabe af die 37 jaar lang aan de macht was. Mnangagwa beloofde beterschap, maar veel Zimbabwanen klagen dat de situatie onder zijn bewind even erg is als onder zijn voorganger. 

AFP or licensors

Meest gelezen