Video player inladen...

Betalen met de smartphone: Bancontact-app en Payconiq smelten samen

Bancontact en het mobiele betalingssysteem Payconiq lanceren de nieuwe betaal-app: Payconiq by Bancontact. "Van bij de start wordt de nieuwe betaal-app ondersteund door 20 banken en kan ze bij 290.000 betaalpunten in België gebruikt worden", zegt Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company.

De gebruikers van de Bancontact-app krijgen in de komende dagen een uitnodiging om hun app te updaten naar de Payconiq by Bancontact-app. De gebruikers van de Payconiq-app zullen hun bestaande Payconiq-account in de nieuwe app kunnen activeren, nadat ze de Payconiq by Bancontact-app hebben gedownload.

De Payconiq by Bancontact-app is vanaf vandaag te downloaden op iOS; volgende week kunnen Android-gebruikers de nieuwe betaal-app installeren op hun smartphones.

Overal betalen

"De app is de ideale aanvulling op de Bancontact-kaart", legt Nathalie Vandepeute uit. "De gebruiker kiest z'n betaalmethode in functie van de situatie."

Overdag betaalt hij met zijn Bancontact-kaart in het shoppingcenter, 's avonds koopt hij een drankje op een festival met de Payconiq by Bancontact-app." De oude Bancontact- en Payconiq-apps worden nu al vaak gebruikt tussen vrienden: wie geen geld op zak heeft tijdens het uitgaan, kan via de apps handig geld overschrijven naar een vriend die wel nog cash heeft. 

"Ook handelaren kunnen betalingen aanvaarden die door de consument gedaan worden met de fysieke Bancontact-kaart of via de Payconiq by Bancontact- app, met of zonder terminal of beide", zegt Nathalie Vandepeute.

Contactloos

Vandaag zijn er 16 miljoen Bancontact-kaarten in omloop. Het afgelopen jaar is het aantal Bancontact-transacties (geldafhalingen niet meegerekend) met 3,1 procent gestegen tot 1,37 miljard. Het aantal geldafhalingen is op zijn beurt gedaald met 1,9 procent.

Er wordt ook steeds meer contactloos betaald met Bancontact. Daarbij moet de betaalkaart niet meer in een betaalterminal worden geschoven. Het totaal aantal contactloze betalingen was vorig jaar zeven keer hoger dan in 2017. Zowat 4,3 procent van alle Bancontact-kaartbetalingen gebeurden vorig jaar contactloos. Daarmee loopt België nog veel achter op Nederland. Daar gebeurt al ruim de helft van de bankkaartbetalingen contactloos.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen