Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Bloedsuperwolfmaan" werd allicht getroffen door meteoriet

Wie maandagochtend heeft gekeken naar de maansverduistering, heeft op een bepaald moment op het maanoppervlak misschien een lichtflits gezien. Volgens een Spaanse astronoom werd de flits veroorzaakt door de inslag van een meteoriet.  

De flits was ook te zien op verschillende videobeelden die van de maansverduistering zijn gemaakt. Heel wat mensen begonnen dan ook te speculeren over de oorsprong van de flits. Sommige dachten aan een vallende ster, andere aan een ufo. Maar volgens de Spaanse astronoom Jose Maria Madiedo van de universiteit van Huelva gaat het om de inslag van een meteoriet. 

8 telescopen

Madiedo en zijn collega's hadden tijdens de maansverduistering 8 telescopen op de maan gericht, in de stiekeme hoop dat er een meteoriet op de maan zou inslaan. Ze hadden geluk, want het gebeurde ook. Het softwareprogramma dat de beelden van de telescopen analyseerde, bevestigde dat de flits die op een bepaald moment te zien was, veroorzaakt werd door de inslag van de meteoriet.

Zo groot als een voetbal

In het tijdschrift New Scientist zegt Madiedo dat hij een voorgevoel had dat het tijdens "bloedsuperwolfmaan" eindelijk zou gebeuren: dat hij eindelijk getuige zou zijn van de inslag van een meteoriet. Madiedo schat dat de ruimterots die op de maan is ingeslagen ongeveer 2 kilo woog en zo groot was als een voetbal. Zonder maansverduistering zou de inslag onopgemerkt voorbij zijn gegaan, omdat het licht van de maan sterker is dan de lichtflits van de inslag.   

Meest gelezen