Videospeler inladen...

Premier Charles Michel (MR): "De as PS en N-VA leidt tot een shutdown"

Er komt geen confederalisme na de verkiezingen in mei als het aan ontslagnemend premier Charles Michel (MR) ligt. "Confederalisme en separatisme, dat is niet mijn keuze", zegt hij duidelijk in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben bewezen dat de MR in staat is om het separatisme van de N-VA volledig te blokkeren", voegt hij toe. Voormalig coalitiepartner N-VA krijgt er stevig van langs: "Ik ben bijzonder gechoqueerd dat sommigen de laatste dagen hebben gepleit voor een vorm van onbestuurbaarheid", verwijst de premier naar uitspraken van Jan Jambon (N-VA). 

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) is niet te spreken over het electoraal spel dat zich afspeelt tussen N-VA en PS in aanloop van de verkiezingen in mei. Vorige week kondigde N-VA-voorzitter Bart De Wever aan dat hij kandidaat is om Vlaams minister-president te worden na de verkiezingen. N-VA wil bij die verkiezingen volop inzetten op het "confederalisme", het idee dat Vlaanderen en Wallonië zelfstandiger moeten worden.

Naar eigen zeggen was dat een antwoord op de aankondiging van PS-voorzitter Di Rupo dat de Franstalige socialisten de "herovering" willen inzetten op federaal niveau. Omdat PS en N-VA niet samen willen besturen, kan dat tot een conflict of zelfs "onbestuurbaarheid" leiden tussen het Vlaamse en federale bestuur, na verkiezingen in mei. 

"Ik stel de laatste weken opnieuw een vorm van theater vast, van commedia dell’arte tussen de N-VA en de PS", reageert premier Charles Michel vanuit Davos in Zwitserland, waar hij het Wereld Economisch Forum bijwoont. "De PS is de beste electorale agent van de N-VA en de N-VA is de beste electorale agent van de PS, wat ik betreur", zegt hij.

De PS is de beste electorale agent van de N-VA en de N-VA is de beste electorale agent van de PS.

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR)

Voormalig vicepremier van N-VA Jan Jambon liet vorige week verstaan dat de "onbestuurbaarheid" wel eens "goed" kan zijn, omdat het tot confederalisme kan leiden. Dat heeft de premier naar eigen zeggen gechoqueerd: "Ik ben bijzonder gechoqueerd dat sommigen de laatste dagen hebben gepleit voor een vorm van onbestuurbaarheid", zegt hij.

Het is bekend dat Michel altijd een goede verstandhouding had met Jambon: "Ik vind dat bijzonder raar, en ongelooflijk", zegt de premier dan ook. "Hij heeft de laatste vier jaren met ons bewezen dat ons land geregeerd kan worden in het belang van de burgers, voor de veiligheid, economische ontwikkeling en investering. Dit is een keuze voor de chaos." 

Ik ben bijzonder gechoqueerd dat sommigen de laatste dagen hebben gepleit voor een vorm van onbestuurbaarheid.

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR)

Voor confederalisme of separatisme is de premier niet te vinden: "Confederalisme en separatisme, dat is niet mijn keuze." Bij de verkiezingen in mei heeft de kiezer dan ook twee opties, aldus Michel: "Ofwel gaan we opnieuw voor een shutdown, met de as van de N-VA en de PS, de as van de commedia dell’arte. Ofwel gaan we voor de as van zij die beslissingen willen nemen voor een structurele hervorming." Die tweede keuze gaat - hoe kan het ook anders - over de MR: "We hebben bewezen dat de MR in staat is om het separatisme van de N-VA volledig te blokkeren. De PS en N-VA samen, dat is een as van de blokkering."

Michaël Van Droogenbroeck zit vandaag in Davos in het kielzog van de premier. Herbekijk hier zijn analyse in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met premier Michel vanuit Davos:

Videospeler inladen...

Meest gelezen