Coca-Cola gaat twee distributie­centra in België sluiten, werknemers leggen morgen werk neer

De frisdrankproducent Coca-Cola is van plan om twee van de vijf distributiecentra in België te sluiten. Dat past in een plan om de distributie te vereenvoudigen om competitief te blijven in de toekomst. De voorstellen kunnen een impact hebben op 132 banen. Mogelijk zullen 123 daarvan  verplaatst worden. De werknemers in de vestigingen in Hasselt en Antwerpen leggen morgen het werk neer.

Op een bijzondere ondernemingsraad kondigt Coca-Cola vandaag aan om haar logistieke structuur aan te gaan passen in de toekomst. Het bedrijf gaat twee veranderingen doorvoeren.

Ten eerste gaan dus twee distributiecentra dicht, in Hasselt en Heppignies. in 2020. Deze twee vestigingen zijn louter distributiecentra, er is geen productie aanwezig. De activiteiten zullen verplaatst worden naar de vestigingen in Antwerpen, Gent en twee externe locaties. 

Het bedrijf wil ten tweede met een nieuwe manier van werken starten voor de verkoop via automaten. Er zou een ruimer aanbod in de automaten moeten komen met zowel koude als warme dranken. 

Het is te vroeg om te spreken over verlies van jobs

Eva Lefevre, Coca-Cola

Die twee voorstellen zullen een impact hebben op 132 jobs.  "Vandaag werken er in Hasselt 54 mensen", zegt Eva Lefevre van Coca-Cola. " Voor 26 mensen daarvan zou de maatregel gevolgen hebben. In Heppignies hebben we vandaag 84 mensen en daarvan zouden er 58 geraakt worden door het voorstel."

In totaal zullen 123 jobs van de 132 naar Antwerpen, Gent en de verkoop via automaten worden verplaatst, laat de directie weten. Het bedrijf zal de komende weken in nauw overleg met de vakbonden kijken hoe zoveel mogelijk medewerkers intern herplaatst kunnen worden. Het is volgens Lefevre nog te vroeg om te spreken van jobs die zouden verdwijnen.   

Stakingen

De vestigingen van frisdrankproducent Coca-Cola in Hasselt en Antwerpen blijven morgen dicht.  "We hebben daarvoor niet moeten oproepen", zegt Nicole Houbrechts, gewestelijk secretaris van ABVV Horval. "Voor Hasselt zijn we bijzonder ongerust omdat de directie de beslissing minimaliseert. De mensen kunnen toch niet in Antwerpen of Gent gaan werken. Dat is een totaal onrealistische gedachtegang. Het is toch wel een kaakslag dat men er nogal los mee omgaat", klinkt het. "De mensen werden er eerst de hemel ingeprezen en nu gaat de vestiging dicht. Ze trachten zo weinig mogelijk kosten voor tewerkstelling te hebben, maar dat moet niet op de mensen verhaald worden. Men beseft niet meer dat het over mensen en gezinnen gaat."

Ook volgens vakbond ACV heeft de vestiging altijd goed gedraaid en kon het positieve cijfers voorleggen. "Iedereen is heel erg van slag, want ze hebben altijd hun best gedaan om alles goed draaiende te houden. Ik hoor echo's van mensen dat ze morgen niet aan het werk gaan. We roepen daar niet toe op, maar ik kan me best voorstellen dat mensen daar morgen niet veel goesting voor hebben. Het stond ook al in de krant voordat de mensen ingelicht zijn. Dat getuigt van weinig respect voor de medewerkers", stelt Veerle Putzeys, secretaris van ACV Voeding en Diensten. "Hoe het verder moet, is heel moeilijk om te zeggen. Er werd ook een nieuwe vestiging in Borgloon aangekondigd, maar wat het allemaal concreet zal inhouden, weten we nog allemaal niet."

Meest gelezen