Video player inladen...

Uitstel van State of the Union? Trump koppelt toespraak in Congres aan einde van de shutdown

De Amerikaanse president Donald Trump toont zich nu toch bereid om de traditionele State of the Union (dit jaar gepland op dinsdag 29 januari) uit te stellen. Daarmee lijkt er (voorlopig) een einde te komen aan het conflict tussen de president en Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. 

Met twee tweets kondigt president Trump aan dat hij niet te vinden is voor een "alternatieve versie" van de State of the Union, zoals hier en daar werd geopperd. Volgens Trump kan geen enkel alternatief event concurreren met "de traditie, geschiedenis en belangrijkheid" van een speech in het Amerikaans Congres.

Aangezien hij zijn State of the Union (SOTU) koppelt aan het einde van de shutdown, is het voorlopig niet duidelijk wanneer die SOTU dan wel zou doorgaan. De gedeeltelijke shutdown duurt ondertussen al 34 dagen.

Het Witte Huis liet onderzoeken wat de gevolgen zijn mocht de shutdown tot maart of april duren.

Björn Soenens

Trump wil de begroting pas goedkeuren als geld wordt vrijgemaakt voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, terwijl de Democraten -de partij van Pelosi- radicaal gekant zijn tegen een muur.

Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden heeft Pelosi de sleutel in handen voor het organiseren van de State of the Union. Vorige week liet ze al verstaan dat de president die jaarlijkse toespraak best uitstelt of die schriftelijk bekendmaakt. 

Lees verder onder de foto.

Nancy Pelosi
AFP or licensors

Einde van shutdown is nog niet in zicht

"Het is duidelijk dat de Democraten willen dat er eerst onderhandeld wordt over een pakket maatregelen om de overheid weer te openen", zegt onze Amerika-correspondent Björn Soenens in De Ochtend op Radio 1.

Ondertussen is ook uitgelekt dat het Witte Huis rekening houdt met een shutdown die nog maanden duurt. Zo heeft de nieuwe stafchef van het Witte Huis laten onderzoeken wat de gevolgen zijn mocht de shutdown nog steeds aan de gang zijn in maart en april.

"En dan treden toch wel opmerkelijke zaken in werking", zegt Björn Soenens.  "Een van de gevolgen heeft impact op de voedselbedeling in de VS. Zo kunnen er geen voedselbonnen worden uitbetaald in maart - 40 miljoen Amerikanen zijn daar afhankelijk van. Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben er dus alle belang bij om verder te onderhandelen om de shutdown te beëindigen", besluit Björn Soenens.

Volg je ons al op Instagram?

Meest gelezen