Videospeler inladen...

Duizenden Venezolanen op straat tegen president Maduro, Trump erkent oppositieleider Guaidó als interim-president

In Venezuela heeft oppositieleider Juan Guaidó zichzelf uitgeroepen tot interim-president. Hij wordt in die hoedanigheid erkend door Donald Trump en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. De huidige president Nicolas Maduro verbreekt intussen alle diplomatieke banden met de VS. Gisteren kwamen tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen Maduro.

Maduro werd in mei vorig jaar herkozen voor een tweede ambtstermijn als president van Venezuela, begin deze maand werd hij beëdigd. Maar de verkiezingen werden geboycot door de oppositie, velen twijfelen eraan of de verkiezingen correct verlopen zijn. De legitimiteit van Maduro staat dus ernstig ter discussie. Bovendien zit het olierijke Venezuela in een diepe economische crisis, met tekorten aan voedsel en medicijnen, waardoor heel wat Venezolanen het land zijn ontvlucht.

In de hoofdstad Caracas en in andere steden van het land zijn daarom tienduizenden mensen, volgens sommige bronnen zijn het zelfs honderdduizenden, de straat opgegaan om het ontslag van de linkse president Maduro en zijn regering te eisen.

Oppositieleider Juan Guaidó heeft zichzelf vandaag ook uitgeroepen tot interim-president van Venezuela. Hij rekent op steun van het leger en wil nieuwe verkiezingen organiseren. Guaidó is ook de voorzitter van het parlement, dat vrijwel monddood is gemaakt door het regime-Maduro.

Erkenning

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een verklaring al laten weten dat hij Guaidó erkent. Trump legt zo een grote druk op de officieel verkozen president Maduro. Trump roept ook andere westerse landen op om zijn voorbeeld te volgen.

De Canadese regering is dat alvast van plan en verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben dat intussen gedaan. Het gaat onder meer om Brazilië, Colombia, Argentinië, Peru, Costa Rica en Guatemala.

President Evo Morales van Bolivia spreekt dan weer zijn steun uit voor Maduro. Ook Turkije en Rusland blijven achter president Maduro staan, Rusland noemt de machtsovername van Guaidó illegaal. Ook Mexico blijft Maduro steunen, al roept het land wel op tot dialoog en een democratische oplossing.

Diplomatieke banden

In een reactie zegt Maduro dat hij alle diplomatieke banden tussen Venezuela en de VS verbreekt. Alle Amerikaanse diplomaten krijgen 72 uur de tijd om het land te verlaten. Hij zal ook de ambassade en alle consulaten van Venezuela in de VS sluiten. "Ik heb besloten om alle diplomatiek personeel terug te roepen", zei hij. 

Tegelijk roept hij het leger op om "de eenheid en de discipline" in de hand te houden. Dat leger blijft voorlopig achter Maduro staan. "De soldaten van het vaderland aanvaarden geen president die door duistere machten wordt gebruikt, of die zichzelf buiten de wet stelt", verklaart de minister van Defensie Vladimir Padrino op Twitter. "De strijdkrachten verdedigen onze grondwet en staan garant voor onze nationale soevereiniteit."

Europese Unie vraagt vrije verkiezingen

De Europese Unie roept in een reactie op tot "vrije en geloofwaardige verkiezingen". "De burgerrechten, vrijheden en de veiligheid van alle leden van het parlement -inclusief van voorzitter Juan Guaidó- moeten gerespecteerd worden", zegt de Hoge Vertegenwoordiger van het Europese buitenlandbeleid, Federica Mogherini.

De Europese Unie veroordeelt ook het gebruik van geweld door de ordediensten. "Dit is totaal onaanvaardbaar en zal de crisis zeker niet oplossen. Het volk van Venezuela heeft het recht om vreedzaam te betogen, om vrij zijn leiders te kiezen en over zijn toekomst te beslissen."

Symbolische dag

23 januari is overigens een symbolische dag in Venezuela, omdat op die dag in 1958 de laatste Venezolaanse dictator Marcos Perez Jimenez van zijn voetstuk viel.

Bekijk indrukwekkende luchtbeelden van de demonstraties in Venezuela:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen