Videospeler inladen...

Jef Vermassen over arrestatie oud-Bende-speurder: “Als dominosteen valt, komt misschien iets aan het licht"

Meester Jef Vermassen, de advocaat van Bende-slachtoffer David Van de Steen, wacht voorzichtig af tot welke resultaten de aanhouding van de oud-speurder van de Bende van Nijvel zal leiden. “Als de dominosteen valt, dan komt er misschien iets aan het licht”, zegt hij. In "De afspraak" houdt hij een pleidooi om een krachtige computer op het dossier los te laten.

Advocaat Jef Vermassen, die nabestaanden in het Bende-dossier vertegenwoordigt, had deze nieuwe ontwikkeling niet zien aankomen. “Enkele maanden geleden heb ik wel contact gehad met de speurders, om te zeggen dat ze eens informatie moesten geven. Er is mij toen beloofd om dat ten gepaste tijde te doen. Dat is nu dus gebeurd veronderstel ik.”

Maar helemaal verrast is hij niet. “We weten dat er al zes jaar een onderzoek is rond die politieman, omdat hij degene is die zou gezegd hebben dat ze in de buurt van Ronquières moesten gaan zoeken. Hij zou beweerd hebben dat die informatie om daar te gaan zoeken van een andere politieman kwam. Men wil nu weten van wie. Als we dat weten, zijn we misschien dichter bij de waarheid. Want het kan een tipgever zijn of iemand van de Bende van Nijvel. Als die dobbelsteen (sic.) valt, dan komt er misschien iets aan het licht.”

Met andere woorden: als de oud-speurder spreekt, kan dit leiden tot nieuwe belangrijke inzichten. Al heeft Vermassen wel geleerd om voorzichtig te zijn. “Wij hopen dat er misschien een spoor gevonden wordt. Maar onze schrik is dat het weer een flodder is. Want telkens hebben mijn cliënten hoop en die hoop wordt dan weer de kop ingedrukt, omdat het tot niks leidt. En dan wordt het wanhoop. Dus ik heb tegen  David Van de Steen gezegd dat we rustig gaan afwachten. En hij is dezelfde mening toegedaan.”

De boodschap is dus: afwachten wat deze piste oplevert. “Ofwel doet men nu de deur dicht, omdat het niet waardevol is,” benadrukt Vermassen, “ofwel is het een spoor om toch bij de Bende terecht te komen.”

Bende-expert Dirk Leestmans: "Komt er een doorbraak? Ik vrees ervoor". Bekijk hieronder het volledige gesprek in "Terzake":

Videospeler inladen...

Krachtige computer

In "De afspraak" houdt Vermassen vanavond een opmerkelijk pleidooi: laat een krachtige computer op het dossier los. "Mocht men nu eens een robot installeren die met veel intelligentie veel meer dingen kan combineren dan wij", zegt hij.

"Het is een dossier van honderdduizenden bladzijden. Het moet kunnen dat zo'n robot met een algoritme verbanden legt. Als ik het goed heb, zijn verschillende mensen het dossier aan het lezen. Maar als iedereen een ander stuk leest, missen we dingen. Een uitgeruste computer kan dat wel, namen in verband brengen."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Jef Vermassen in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen