Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Komt er een einde aan de langste shutdown ooit in de VS?

In de Amerikaanse senaat ligt een nieuw voorstel klaar dat mogelijk een einde zou maken aan de zogenoemde shutdown. Senatoren van beide kampen zoeken een compromis zodat 800.000 ambtenaren weer aan de slag kunnen. Verschillende Amerikaanse ministeries en overheidsdiensten zijn nu al 33 dagen gesloten. Oorzaak is onenigheid tussen de Republikeinse president Donald Trump en het door Democraten gecontroleerde Congres.

"De kans dat zo’n akkoord het haalt is klein, maar het blijft een klein lichtpuntje", zegt onze correspondent Björn Soenens. Toch zal het een dubbeltje op zijn kant zijn omdat geen enkel kamp voldoende stemmen heeft om zo'n voorstel erdoor te krijgen.

Elk voorstel in de Amerikaanse senaat heeft zestig stemmen nodig om goedgekeurd te raken. Er zullen dus stemmen van beide kampen nodig zijn. In een gepolariseerd klimaat in de VS ligt dat niet voor de hand.

President Trump wil nog altijd 5,7 miljard dollar om een muur of grenshek te bouwen aan de grens met Mexico. Het voorstel van Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de senaat, zal het wellicht niet halen. Hij biedt een tijdelijke oplossing voor de "dreamers", in ruil voor ruim vijf miljard dollar om president Trumps muur aan de grens met Mexico te bouwen. Die "dreamers" zijn illegale kinderen van migranten die in de VS geboren zijn. De Democraten zeggen dat ze zich niet laten chanteren door dit Republikeinse voorstel.

Het plan van de Democraten is nu om de overheid tijdelijk opnieuw op te starten tot 8 februari, zonder geld voor de grensmuur. Zo zou er tijd worden gekocht om te onderhandelen over betere beveiliging bij de grens met Mexico. Het plan dat voorligt, krijgt de steun van de Republikeinse én Democratische senaatsleiders. Er zou onder meer extra geld worden voorzien voor rampenbestrijding en brandweer. Het lijkt erop dat er mogelijk een aantal Republikeinen zouden willen meestappen in dit scenario.  

Als het voorstel donderdag door de senaat geraakt, moet ook president Trump er nog zijn goedkeuring aan geven. De kans dat dat gebeurt is klein. Trump liet immers al verstaan eerst geld voor een muur te willen en pas dan de overheidsdiensten weer te openen. De president zal enkel onder die voorwaarden zijn handtekening zetten onder de begrotingswet.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Trump wil State of the Union houden, Democraten willen uitstel

Trump is van plan om volgende week dinsdag toch zijn jaarlijkse "State of the Union" te houden, ondanks het verzoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, om uitstel wegens de shutdown.

Volgens zijn medewerkers is Trump van plan om zijn jaarlijkse toespraak voor het Congres te houden, net zoals al zijn voorgangers sinds de jaren 1930 doen, klinkt het. Voor Trump zou het zijn tweede State of the Union zijn.

Als voorzitter Pelosi bij haar weigering blijft, is het niet uitgesloten dat de president uiteindelijk kiest voor een andere locatie, mogelijk zelfs buiten Washington, klinkt het.

Hoe duur is de muur? Bekijk het hieronder via het Instagramaccount van VRT NWS: 

Meest gelezen