Krijgt u een verkoudheid door met nat haar in de kou te stappen? "Neen, zelfs niet in uw zwembroek"

Met nat haar in de kou stappen maakt een mens niet vatbaarder voor een verkoudheid. Dat zegt het hoofd van de huisartsenopleiding Dirk Devroey van de VUB in "De wereld vandaag". In één beweging ontkracht hij nog enkele andere gezondheidsmythes.

Het moet een van de meest courante volkswijsheden zijn om een verkoudheid te vermijden: loop niet met nat haar buiten in de kou rond. Toch blijkt daar niks van aan, zegt professor dr. Dirk Devroey in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Je wordt ziek door virussen of bacteriën, niet door met nat haar, in een topje of zelfs in je zwembroek in dit weer buiten te lopen."

"Het maakt je ook niet vatbaarder voor virussen", gaat hij voort. "Alleen als je heel lang zo buiten zou lopen, bestaat een risico dat je ziek wordt. Zoals de soldaten die in WO I maanden in natte loopgraven zaten en ondervoed waren."

Vitamine C

Wie al verkouden is, zoekt vaak een toevlucht tot vitamine C. Toch helpt dat helemaal niet, zegt Devroey. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een verkoudheid zonder vitamine C 7 dagen duurt en een met vitamine C 6,5 dagen. Je wint 12 uur, maar daarvoor moet je wel 3 jaar lang elke dag vitamine C hebben genomen."

"Iedereen wordt sowieso 4 keer per jaar verkouden. Je kan daar weinig tegen doen behalve uitzieken en voldoende rusten. Dat is de behandeling. Als je voelt dat het eraan komt, moet je niet de hele nacht uitgaan of sporten, want dan ga je nog zieker worden."

Koorts

Ook voor koorts heeft Devroey een opvallende tip. "Ons lichaam maakt soms koorts als we ziek zijn, vooral als we griep hebben. Dat is goed want dat remt de virussen af die zich zo minder kunnen vermenigvuldigen. Als je een pijnstiller neemt, daalt ook je koorts. Het probleem is dat je daarmee de weerstand van je lichaam onderuithaalt."

"Eigenlijk neem je dus beter geen koortswerend middel en kruip je goed onder de wol zodat je lichaamstemperatuur naar 38 of 39 graden Celsius gaat. Dan kunnen de virussen zich niet vermenigvuldigen en ga je sneller genezen."

Blaasontsteking

Wat dan met een verhoogd risico op een blaasontsteking door met blote voeten op een koude stenen vloer te lopen? Ook dat is volgens Devroey een mythe. "Een blaasontsteking krijg je niet van koude stenen", zegt hij.

Tocht in huis is dan weer erg gezond, meent Devroey. "We worden net ziek omdat we binnen in huis alles afsluiten. Dat houdt de circulatie van lucht tegen waardoor virussen van bezoekers blijven hangen. Het is dus beter je huis goed te verluchten zodat de kiemen naar buiten kunnen."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Dirk Devroey in "De wereld vandaag":

Meest gelezen